Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni. Zonele în care temperaturile vor scădea sub 0 grade

vremea toamna
Shutterstock

Prognoza meteo 18 - 31 octombrie. Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni este unul oscilant.

 

Vor fi perioade în care valorile maxime vor creşte până la 22 de grade Celsius, dar şi episoade de răcire accentuată, cu nopţi în care temperaturile vor scădea sub 4 - 5 grade, şi chiar sub zero grade în zona montană, relevă prognoza de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Precipitaţii sunt anunţate în special spre finalul acestei luni.

Banat
 

În Banat, intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 16 grade şi minime de 4 - 6 grade, apoi vremea se va încălzi, urmând să devină caldă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, când se vor atinge maxime de 20 - 22 de grade şi minime de 8 - 10 grade.

Citește și
calorifer
Bucureștenii suferă de frig și încă nu a venit iarna. Două dintre centralele Capitalei s-au închis din cauza prețului gazelor
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

În 23 şi 24 octombrie temperatura aerului va coborî la maxime de numai 12 - 13 grade şi minime de 2 - 4 grade.

În a doua săptămână, vor fi temperaturi uşor mai ridicate, la o medie a valorilor maxime de 15 - 16 grade şi minime ce se vor situa în jurul valorii de 6 grade.

Vor fi ploi în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi după data de 27 octombrie.

Crișana
 

În regiunea Crişanei, vremea va fi normală sub aspect termic în primele două zile ale intervalului, când media regională a maximelor va fi de 16 grade, iar a celor minime se va situa în jurul a 5 grade.

Pentru perioada 20 - 22 octombrie se estimează încălzirea treptată a vremii, până la maxime în general peste 20 de grade şi minime în medie de 8 - 10 grade, cu cele mai ridicate valori în zonele de deal.

La finalul săptămânii se va răci accentuat, astfel în zilele de 23 şi 24 octombrie media temperaturilor maximelor va fi de numai 12 - 14 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 4 grade.

În ultima săptămână de octombrie nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii, dar tendinţa va fi de încălzire uşoară până la valori uşor peste normalul perioadei, respectiv o medie regională a maximelor de 16 grade şi de 6 grade pentru minimele nocturne.

Vor fi ploi în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi după data de 27 octombrie.

Transilvania
 

În Transilvania, după două zile în care valorile termice diurne vor fi în medie de 13 grade, vremea se va încălzi semnificativ, devenind caldă pentru această perioadă cu maxime de 18 - 20 de grade.

În 23 şi 24 octombrie se va consemna o scădere a temperaturii aerului, la maxime de 10 - 12 grade, iar pentru a doua săptămână sunt aşteptate valori uşor mai ridicate, la o medie de 12 - 14 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie de 2 - 4 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 5 - 7 grade, dar şi mai scăzute la începutul săptămânii viitoare, la o medie regională în jur de zero grade.

Se vor semnala ploi locale în 22 şi 23 octombrie, iar cu o probabilitate în creştere şi spre finalul lunii.

Maramureș
 

În Maramureş, în debutul perioadei, nu vor fi variaţii termice faţă de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi atât la maxime, ce vor atinge o medie de 18 grade, cât şi la minime care vor ajunge până în jur de 8 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice pentru această perioadă).

Se va răci şi în această regiune la finalul săptămânii, când media temperaturilor maximelor va ajunge la 10 - 12 grade, iar minimele se vor apropia zero grade.

Pentru ultima săptămână de octombrie sunt estimate valori uşor peste normalul perioadei, respectiv o medie regională a maximelor ce va urca la 14 grade şi minime în general pozitive, la o medie de 3 - 5 grade.

Până pe 21 octombrie, vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior se vor semnala ploi locale, cu o probabilitate mai ridicată în 22 şi 23 octombrie şi după 27 octombrie.

Moldova
 

În Moldova, în debutul perioadei, nu vor fi variaţii termice faţă de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 şi 22 octombrie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime la nivelul regiunii, în general de 20 - 23 de grade şi minime nocturne care vor ajunge la 7 - 9 grade.

Vremea se va răci în perioada 24 - 26 octombrie, astfel că se va ajunge la o medie a maximelor de 12 grade şi de 2 - 3 grade pentru minime.

Pentru finalul lunii octombrie sunt estimate valori termice uşor mai ridicate, maxime în medie de 14 - 15 grade şi minime de 4 - 6 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul pluviometric se va menţine în general deficitar. Excepţie va face ziua de 23 octombrie şi perioada 27 - 31 octombrie când sunt posibile ploi locale.

Dobrogea
 

În Dobrogea, în primele trei zile ale intervalului, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii de 15 - 16 grade şi minime în general de 7 - 8 grade.

Vremea va deveni caldă în perioada 21 - 23 octombrie, când sunt estimate maxime de 18 - 20 de grade şi minime de 8 - 11 grade.

Ulterior, se va răci accentuat, astfel în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie media temperaturilor maxime va fi de 12 - 13 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 6 grade.

La finalul lunii octombrie nu vor fi variaţii semnificative ale temperaturii, totuşi tendinţa va fi de încălzire uşoară până la o medie regională a maximelor de 15 - 16 grade şi de 7 - 8 grade pentru minimele nocturne.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 23 - 25 octombrie, iar în restul intervalului, doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe sau burniţă.

Muntenia
 

În Muntenia, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată în prima săptămână, astfel de la valori medii ale maximelor de 16 grade se va ajunge la 20 - 22 de grade în zilele de 21 şi 22 octombrie.

Spre finalul săptămânii se va răci, până la o medie regională a temperaturilor maxime de 12 - 13 grade, apoi se va încălzi uşor, astfel încât în perioada 27 - 31 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16 - 17 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi în medie de 5 - 6 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 8 - 9 grade, dar şi mai scăzute la începutul săptămânii viitoare, la o medie regională de 2 - 3 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în 23 şi 24 octombrie. În restul intervalului, potrivit estimărilor disponibile la această dată condiţiile pentru ploi slabe vor fi destul de reduse.

Oltenia
 

În Oltenia, în primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 17 - 18 grade, urmând să crească la 20 de grade în 22 octombrie când vremea va deveni caldă.

Ulterior se va răci treptat, astfel în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie media temperaturilor maximelor va fi de numai 12 - 13 grade, iar pentru finalul lunii octombrie sunt estimate maxime în jur de 16 grade.

Media regională a temperaturilor medii va fi de 4 - 6 grade, cu valori mai ridicate în 23 octombrie, când se vor atinge 8 - 10 grade. Se vor semnala ploi, cu o probabilitate destul de ridicată în 22 şi 23 octombrie, dar şi la final de octombrie, dar numai izolat şi trecător.

La munte
 

La munte, după două zile în care valorile termice diurne vor fi în medie de 6 - 7 grade, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va atinge 12 grade.

Răcirea estimată pentru 23 şi 24 octombrie va însemna o scădere a temperaturii aerului, la maxime de 3 - 4 grade, iar pentru a doua săptămână sunt aşteptate valori uşor mai ridicate, la o medie de 6 - 8 grade.

Temperaturile minime vor fi în general negative, în medie de la -2 la zero grade, şi doar în intervalul 20 - 23 octombrie vor atinge valori de 3 - 4 grade.

Până pe 21 octombrie vremea va fi în general frumoasă, însă ulterior, temporar se vor semnala precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată în 22 şi 23 octombrie, când şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate, dar şi după 27 octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Vremea azi, 18 octombrie. Soarele începe să iasă dintre nori și ne mai încălzim
Vremea azi, 18 octombrie. Soarele începe să iasă dintre nori și ne mai încălzim

Luni, se mai încălzește în ținuturile sudice și o să avem vreme destul de bună; câțiva nori de ploaie prin centrul, sudul și sud-estul țării și atmosfera însorită în rest. Maximele vor atinge 18...19 grade în Oltenia vestică.

Bucureștenii suferă de frig și încă nu a venit iarna. Două dintre centralele Capitalei s-au închis din cauza prețului gazelor
Bucureștenii suferă de frig și încă nu a venit iarna. Două dintre centralele Capitalei s-au închis din cauza prețului gazelor

Cu cât vremea de afară se răcește mai tare, cu atât problemele bucureștenilor racordați la sistemul de termoficare se adâncesc.

Vreme deosebit de rece. Va ploua în mai multe zone, iar la munte se anunţă ninsori
Vreme deosebit de rece. Va ploua în mai multe zone, iar la munte se anunţă ninsori

Sâmbătă vremea se menţine deosebit de rece, iar ploile apar mai ales în vest şi în sud-vest. În zona montană înaltă va fi lapoviţă, iar vântul se menţine activ pe creşte şi în sudul Banatului. Maximele se încadrează între 9 şi 17 grade Celsius.

Vreme închisă și rece, cu ninsori la munte. Când se mai încălzește
Vreme închisă și rece, cu ninsori la munte. Când se mai încălzește

Ziua de astăzi ne-aduce vreme închisă și foarte rece, iar ploile apar pe suprafețe mari în jumătatea de sud a țării. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare și vântul se intensifică în sudul țării.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.