Jumătate din țară se află sub cod galben de ploi. Inundații grave în mai multe orașe
Jumătate din țară se află sub cod galben de ploi până la ora 23:00, în condițiile în care de la începutul verii am avut 30 de zile ploioase.
Iar problemele par să nu se mai termine. Luni seară, circulația prin Pasul Oituz, între Onești și Târgu Secuiesc a fost blocată de aluviuni.
În timp ce, în județul Sibiu, pompierii au salvat doi oameni de pe o maşină blocată de o viitură pe şosea. Iar o ambulanţă nu a putut să ajungă la o pacientă cu hipertensiune din localitatea Boian din cauza inundaţiilor. Apa măsura un metru şi jumătate, așa că femeia a fost transportată pe brațe de pompieri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Prahova, două sute de oameni au rămas izolaţi după ce podul care le asigura accesul către case a fost rupt de o viitură.
"Oamenii sunt sinistraţi. Le trebuie pâine, le trebuie apa, poate unii sunt bătrâni şi au nevoie de ambulanţă."
"Mereu aici au fost poduri şi mereu le-au rupt, că vine cu lemne şi se proptesc lemnele în ele şi le rupe."
Tot în Prahova, în localitatea Izvoarele, apele au smuls pur şi simplu asfaltul.
În Buzău, pe câteva străzi din oraş, maşinile s-au luptat cu valurile, iar cei prinşi în trafic au sunat disperaţi la pompieri.
Şi în Pucioasa, pârâul din localitate s-a umflat ameninţător.
Rău a fost şi în oraşul Săcele, din judeţul Braşov, unde a plouat torenţial doar 20 de minute, iar străzile şi mai multe gospodarii au fost inundate.
Pe o porţiune din Transfăgărășan, în apropiere de Bâlea Cascadă, traficul a fost blocat pe sensul de urcare timp de o oră, după ce, din cauza furtunii, bucăţi mari din stânci au căzut pe carosabil. Până când şoseaua a fost eliberată s-a circulat alternativ.
Meteorologii confirmă că precipitaţiile căzute au depăşit normalul perioadei. Datele arată ca de la începutul verii am avut 30 de zile ploioase din totalul de 52.
Dinu Marasoiu, meteorolog ANM: "Ce a plouat din 26 iunie până în 30, în 4 zile, a depăşit celelalte 26, şi a dus luna iunie la un nivel foarte mare al precipitaţiilor şi anume a doua cea mai bogată lună în ploi din ultimii 60 de ani."
Hidrologii avertizează la rândul lor ca râurile mici pot deveni periculoase. Pentru începutul lunii august, meteorologii anunţă temperaturi mai ridicate.
Prognoza pentru marți în toată țara
Marți avem ploi şi vreme schimbătoare. Temperaturile rămân modeste pentru o zi de iulie, iar prin sud, est şi centru, aversele vin pe suprafeţe mari. Maximele vor fi de la 22 la 29 de grade, comparabile cu cele de luni. Hidrologii au emis noi avertizări hidrologice pentru multe râuri din ţară. Codul Galben de ploi torențiale este în vigoare până la ora 23:00.
În Bărăgan şi Dobrogea ploile vin în mai multe reprize, apare şi soarele din când în când, iar temperaturile rămân la nivelul celor de ieri. Probleme apar pe râurile din Dobrogea, care sunt sub cod portocaliu de inundaţii. Este risc de viituri majore până mâine dimineaţă; aici se pot depăşi cotele de inundaţie. Şi în Moldova sudică şi nordul Munteniei găsim instabilitate şi ploi în averse. Cod galben de inundaţii pe Râmnicu Sărat şi pe Prut.
Ploi şi vreme schimbătoare prindem şi în nordul Moldovei şi în Bucovina. Şi pe râurile de aici apare pericolul inundaţiilor. Aversele pot deveni torenţiale şi se pot strânge cantităţi importante de apă. În nordul Transilvaniei şi în Maramureş vedem şi soarele temporar, dar ploile revin în mai multe reprize. Termic -nicio schimbare, iar nivelul apelor creşte pe Vişeu şi pe Somesul Mare.
În ţinuturile vestice, ploile vor fi mai rare, apar local, dar aici se înteţeşte vântul şi temperaturile cresc faţă de ieri. Probleme hidrologice apar pe râurile din Banat.
Şi în Transilvania va ploua mult marți. Ploile vin în mai multe reprize, cu vijelii şi grindina şi, prin acumulare, pot ajunge la 50...60 l/mp. Şi în Oltenia o să mai plouă. Soarele apare temporar, temperaturile ajung pe la 28 de grade, iar râurile din zone sunt sub cod galben de inundaţii până mâine după prânz.
Ploi şi vreme neplăcută avem şi în sudul ţării, chiar dacă vedem soarele câteva ore. Schimbări nesemnificative faţă de ieri, risc de inundaţii pentru multe râuri din zona deluroasă a Munteniei, dar şi pentru Teleorman şi Neajlov.
În Bucureşti, marți se anunţă o nouă zi răcoroasă, cu ploi destul de serioase şi o maximă în jur de 27 de garde.
În zonele de munte o mai plouă. Ploile vin în aceeaşi combinaţie, cu fenomene electrice, răbufniri de vânt şi grindină, iar prin staţiuni, temperaturile rămân destul de modeste.
Ploi apar şi la malul mării. Vremea va fi schimbătoare, zărim şi soarele din când în când, iar temperaturile ajung la normal. Se pot aduna cantităţi importante de apă.
Prognoza pentru zilele următoare
Cam la fel va fi şi miercuri. Averse temporare, fenomene electrice, mai cu seamă în a doua parte a zilei şi către seară. Presiunea atmosferică urca uşor, iar în vestul ţării se face mai cald.
Şi joi mai vin ceva ploi, în special după prânz şi în noaptea de joi spre vineri. Local pot fi cantităţi consistente de apă, iar temperaturile mai urca puţin. Tot în vest va fi cel mai cald.
Vineri, instabilitatea persistă. Ploile vor fi în continuare torenţiale, cu răbufniri de vânt şi grindină, vin cam peste tot, iar maximele ating 31 de grade în Câmpia de Vest.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, cod galben, inundatii, ploi torentiale,
Dată publicare:
24-07-2018 08:45