Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundatii. Vizate: Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Cluj si Salaj

23-06-2017 11:49


inundatii

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundatii pentru rauri si afluentii acestora din judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Cluj si Salaj.

Avertizarea este valabila de vineri, de la ora 13.00, pana sambata, la ora 12.00. In zonele vizate, in aceasta perioada se pot inregistra viituri si inundatii locale, informeaza news.ro.

Potrivit hidrologilor, vor fi afectate bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somesul Mare si afluentii mici ai Somesului, iar fenomenele vizate sunt ”scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie”.

Codul galben este valabil de vineri, de la ora 13.00, pana sambata la ora 12.00, pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), afluentii mici ai Somesului (judetele Cluj, Sӑlaj, Maramures si Satu-Mare).
”Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare vineri, intre orele 18.00 si 24.00, pe unele rauri mici din judetul Maramures”, anunta hidrologii.

Specialistii nu exclud posibilitatea ca fenomenele hidrologice periculoase sa se produca si pe afluenti de grad inferior ai raurilor din judetele vizate de avertizare.

De asemenea, meteorologii au emis, joi, o atentionare de instabilitate atmosferica accentuata si disconfort termic, valabila pentru cea mai mare parte a tarii, incepand de vineri de la pranz. Temperaturile vor ajunge, in timpul dupa-amiezii, pana la 36 de grade Celsius, mai ales in partea sudica a tarii.

Potrivit informarii transmise de catre meteorologi, de vineri, de la ora 13.00, pana sambata, la ora 04.00, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Maramures, Transilvania, Crisana, Banat si Moldova, precum si in zonele de deal si de munte din restul teritoriului, iar in cursul noptii de vineri spre sambata (23/24 iunie), local, si in Dobrogea si Muntenia.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO