Fenomene stranii in Romania, in cel mai cald an din istorie. Localitatea in care s-au copt pentru prima data strugurii
Anul trecut, omenirea a infruntat cel mai cald an din istoria ei, a anuntat Organizatia Mondiala de Meteorologie, care avertizeaza ca si in 2017 se vor produce fenomene extreme violente.
Joi, de exemplu, temperatura din Romania a fost in multe zone cu 13 grade mai ridicata decat media istorica a acestei zile, iar din aceasta cauza se pot produce ploi torentiale specifice verii. Problema este ca schimbarile climatice se vad tot mai mult si in zonele aride din Dobrogea sau Oltenia si, mai nou, nordul Moldovei, cuprins si el de seceta.
Fenomenele extreme s-au intetit in Romania. Anul trecut am avut vijelii care au facut ravagii, ploi torentiale cu grindina cat pumnul, chiar si tornade, dar si seceta prelungita in Campia Romana, in Oltenia si in Dobrogea, precum si in Botosani.
Multe dintre fenomenele extreme sunt amplificate de actiunile oamenilor.
Csibi Magor, reprezentrantul WWF: "In fiecare secunda taiem 10 acri de padure, de dimensiunea unui teren de fotbal, apa consumam in nestire, avand impresia ca e o resurse nelimitata, dar nu e."
Csibi e din Miercurea Ciuc, localitate considerata polul frigului din Romania. Dar in ultimii ani situatia s-a schimbat acolo, sustine el.
Csibi Magor: "In copilarie aveam minus 38 de grade, acum, de patru ani, se coc strugurii si tata mi-a dat vin din curtea proprie. Niciodata nu se faceau acolo strugurii."
Chiar joi temperatura a batut niste recorduri prin localitati din vestul, sudul si centru tari, pentru ca au fost 25 de grade, cu 10-13 grade mai mult decat media normala a acestei zile. Aproape ca o zi de vara, spun meteorologii.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: "Daca e mai cald e mai multa energie in sistem si asta se descarca mai mult, mai violent in anumite zone. Nu pot fi prognozate, dar fenomene extreme vor mai fi, mai dese chiar. Totul se amplifica mai ales la nivelul oraselor, pentru ca se face un efect de insula de caldura."
In Romania s-au produs 71 de dezastre naturale in care au murit 1400 de oameni, intre 1970 si 2012, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale. Pagubele au fost de pana la 12 miliarde de dolari. Iar aici nu intra cutremurele, ci doar furtunile, inundatiile, alunecarile de teren, seceta, temperaturile extreme si incendiile de vegetatie.
Cel mai rau e ca nu putem opri incalzirea, ci doar puteam sa o incetinim, spune Serge Latouche, profesor de economie la Universitatea din Paris.
Serge Latouche, scriitor, profesor de economie: "Resursele pamantului sunt limitate si noi le consumam ca si cum ar fi eterne. Vor creste preturile, criza migratiei se va inteti pentru ca zonele aride vor fi parasite de oameni care vor veni spre Europa."
Proiectiile climatice pentru perioada 2021-2050, facute de climatologi pentru Romania arata ca vom avea veri mai calde si mai secetoase, cu temperaturi ale aerului de 2,5-3ºC peste cele de pana acum. Asta in timp ce ploile vor fi in medie cu 10-20% mai putine.