Vremea caniculară continuă. Sașe oameni au murit după ce li s-a făcut rău
Valul de caniculă din ultimele zile are un bilanţ dureros: şase persoane au murit, după ce li s-a făcut rău pe arşiţă.
Ultima victimă este un văcar de 67 de ani din judeţul Galaţi, care a fost găsit mort de localnicii din Calmatui. Medicii spun că omul avea arsuri solare şi este posibil să fi consumat şi alcool. Alte 5 persoane - 3 din Iaşi, una din Galaţi şi una din Vaslui au murit în ultimele zile din cauza caniculei.
Luni este cod portocaliu de caniculă în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, iar restul ţării se află sub cod galben.
Ambulanţele lucrează cu un număr suplimentar de echipaje ca să facă faţă avalanşei de sute de apeluri venite de la oameni aflaţi în pragul leşinului. Medicii avertizează că nu este indicat consumul de alcool pentru că favorizează deshidratatea şi diminuează capacitatea de reglare termică a organismului. Nici băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr nu sunt indicate, întrucât sunt diuretice.
Luni avem încă o zi fierbinte, cu disconfort ridicat în ţinuturile sudice. În rest, arşiţa se domoleşte, dar vin ploi zgomotoase destul de consistente.
Maximele pleacă de la 23 de grade în Bucovina şi ajung pe la 39 de grade în Lunca Dunării.
În Dobrogea şi Bărăgan găsim soare arzător şi căldură excesivă după prânz. Maximele urcă spre 36...37 de grade şi zăpuşeală creşte cu fiecare ora. Pe înserat şi la noapte apar înnorări şi condiţii de ploaie. În Moldova sudică şi în nordul Munteniei scăpăm de caniculă; dar va fi foarte cald: se vor atinge 33...34 de grade, la umbră. Mai ales către seară vor cădea averse, cu fenomene electrice şi vânt puternic.
În nordul Moldovei şi în Bucovina temperaturile scad simţitor. Vor fi cel mult 30 de grade, dar vor veni ploi torenţiale; vor apărea vijelii şi căderi de grindină şi se vor strânge cantităţi însemnate de apă, într-o perioada destul de scurtă.
Şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş. temperaturile ajung la valori suportabile; însă apar alte manifestări violente ale vremii: averse zdravene; vijelii şi grindină. Şi în vestul ţării scăpăm de căldură sufocantă. Temperaturile pierd peste 10 grade faţă de ziua trecută; dar vin ploi abundente, cu toate fenomenele specifice instabilităţii atmosferice.
Ploi şi multă instabilitate găsim şi în centrul României, în special în zonele montane. Aversele pot aduce chiar şi 40 de litri de apă pe metru pătrat; vântul se va înteţi pe timpul ploilor şi va cădea grindină. Maximele se opresc pe la 30...31 de grade.
Sud-vestul ţării, va avea şi astăzi o amiază de foc. În Lunca Dunării se pot atinge 38...39 de garde. În zonele mai înalte ploile apar pe timpul zilei, iar seară şi noapte ajung şi pe la câmpie.
Caniculă persistă şi în sudul ţării, pe unde maximele urcă spre 39 de grade şi stresul termic va fi extrem. Pe seară cresc şansele de ploaie.
În Bucureşti căldură va fi greu de suportat şi astăzi; deşi temperaturile scad puţin. La amiază se vor înregistra 37-38 de grade şi indicele temperatura-umezeală va depăşi din nou pragul critic, de 80 de unităţi. Spre seară şi la noapte s-ar putea să apară averse, cu descărcări electrice şi intensificări de vânt.
La munte instabilitatea persistă şi se răcoreşte binişor. Vin ploi violente, cu tunete, fulgere şi vijelii. Vor fi şi condiţii de grindină, iar în Carpaţii Meridionali şi în Orientali se pot acumula 40 de litri de apă pe metru pătrat.
La mare se anunţă încă o zi călduroasă, cu disconfort ridicat. Atmosfera se menţine însorită; dar se înteţeşte vântul. Maximele ajung pe la 33...34 de grade, iar în apă vor fi cam 26 de grade.
Marți scăpăm de caniculă şi avem doar vreme călduroasă, cu o maximă de 33, poate 34 de grade. Mai apar ceva înnorări şi condiţii de ploaie, iar vântul este mai activ.
Miercuri se întoarce canicula şi creşte disconfortul termic. Norii vor fi rari, iar la amiază se vor atinge 35 de grade.
Joi se face şi mai cald. Maximă ajunge la 37 de grade; soarele va străluci nestingherit şi aerul va fi greu de respirat.