ANM: „Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile”. Ce se întâmplă după 15 mai

vreme soare
Getty

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, în majoritatea regiunilor ţării.

Cu toate acestea, vor fi ploi pe arii relativ extinse, de pe la finalul acestei săptămâni şi în prima jumătate a săptămânii viitoare. La munte, media temperaturilor maxime va fi de 14 grade la începutul intervalului, va oscila între 8 şi 10 grade în perioada 8 – 14 mai, iar spre finalul celei de-a doua decadă sunt estimate valori în jurul a 16 grade.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Banat, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, însă la mijlocul săptămânii, în special în zilele de 9 şi 10 mai se va răci, iar temperaturile maxime vor fi general de 19...20 de grade. Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 22...23 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general de 10...12 grade, cu valori uşor mai ridicate după jumătatea lunii. Vor fi ploi pe arii relativ extinse în zilele de 9 şi 10 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

În Crişana, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne de 25...26 de grade, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 19 şi 22 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoza se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general cuprinsă între 9 şi 12 grade. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

În Transilvania, în primele două zile din interval (6 şi 7 mai), valorile termice se vor situa peste normalul climatologic, cu o media a maximelor de 24...25 de grade, însă va urma o răcire semnificativă în zilele de 8, 9 şi 10 mai, când vremea va deveni răcoroasă, media regională a maximelor urmând a oscila între 16 şi 18 grade. Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 20 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 25 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 6 şi 10 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

În Maramureş, prima zi din interval va fi caldă, cu temperaturi maxime în jurul a 24 de grade, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 18 şi 21 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24...25 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 6...8 grade în perioada 9 – 15 mai şi de 10...12 grade în restul intervalului. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi pe parcursul zilei de 8 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

În Moldova, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, însă pe 8 mai se va răci accentuat, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 grade. Pentru intervalul 9 – 15 mai, media temperaturilor maxime va avea mici variaţii de la o zi la alta şi se va situa între 18 şi 22 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 6...8 grade în perioada 9 – 15 mai şi de 10...12 grade în restul intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 7 – 9 mai şi după 13 mai.

În Dobrogea, în primele două zile din interval (6 şi 7 mai), media regională a temperaturilor maxime va fi de 22...24 de grade, va scădea la 18 grade pe 8 mai, iar în cele mai răcoroase zile din interval, respectiv pe 9 şi 10 mai se vor situa în jurul a 16 grade. Ulterior se va încălzi uşor până la valori de 20...21 de grade, iar după 17 mai sunt estimate maxime de 24...25 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8 şi 12 grade, cu valori mai ridicate în dimineaţa zilei de 8 mai şi spre finalul intervalului de prognoza. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 9 mai şi în perioada 13 – 15 mai.

În Muntenia, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...28 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în general de 18...19 grade. Pentru intervalul 11 – 15 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 21...23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8...12 grade, cu valori uşor mai scăzute în 10 şi 11 mai. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 8 şi 9 mai şi în perioada 13 – 15 mai.

În Oltenia, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...27 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 18 grade. Pentru intervalul 11 – 15 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 21...23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8...12 grade, cu valori uşor mai scăzute în 10 şi 11 mai. Vor fi ploi în zilele de 8 şi 9 mai, iar în restul intervalului, pe arii mai restrânse şi mai ales în timpul după-amiezelor.

La munte, media temperaturilor maxime va fi de 14 grade la începutul intervalului, va oscila între 8 şi 10 grade în perioada 8 – 14 mai, iar spre finalul celei de-a doua decadă sunt estimate valori în jurul a 16 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor avea o medie de 6 grade în primele nopţi, va scădea spre 1...2 grad în 10 şi 11 mai şi va urca spre 8 grade la finalul intervalului. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Vremea azi, 19 mai 2024. Temperaturile, mai mari decât normalul perioadei. Care sunt maximele zilei și unde va ploua
Vremea azi, 19 mai 2024. Temperaturile, mai mari decât normalul perioadei. Care sunt maximele zilei și unde va ploua

Duminică temperaturile continuă să crească și se face mai cald decât în mod obișnuit, insă va crește și instabilitatea.

 

Vremea azi, 18 mai 2024. Temperaturile cresc în cea mai mare parte a țării. Zonele în care va ploua
Vremea azi, 18 mai 2024. Temperaturile cresc în cea mai mare parte a țării. Zonele în care va ploua

Sâmbătă, 18 mai, se încălzește în cea mai mare parte a țării. O să plouă în nord, în nord-est, în centru și la munte. În rest avem o zi destul de însorită și un vânt mai activ în ținuturile estice.

Vânt puternic în mai multe regiuni, cu rafale de până la 85 de km/h. Harta zonelor vizate de cod galben
Vânt puternic în mai multe regiuni, cu rafale de până la 85 de km/h. Harta zonelor vizate de cod galben

ANM a emis vineri dimineață un cod galben de vânt puternic pentru județe din centrul, nostrul și vestul țării, valabil până la ora 23:00.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.