Cod portocaliu de vânt puternic în nouă judeţe. Terasele din Brașov au fost transformate în grămezi de lemne

Ultima actualizare: 28-12-2020 19:29
Cod portocaliu de vânt puternic în nouă judeţe...
Cod portocaliu de vânt puternic în nouă judeţe...

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic valabilă de luni, ora 18:00, până marţi, la ora 10:00, în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 metri.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 m, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120-140 km/h, spulberând puternic zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii. Avertizarea vizează zona de munte din nouă judeţe: Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Alba şi Hunedoara.

De asemenea, ANM a emis două atenţionări Cod galben pentru 20 de judeţe.

Astfel, a fost emisă o atenţionare de intensificări ale vântului şi zăpadă spulberată pentru Carpaţii Meridionali şi sudul Banatului, valabilă pe parcursul zilei de luni, până la ora 18:00.

În zonele menţionate, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze, de 60-80 km/h, iar pe creste peste 100-110 km/h, spulberând zăpada depusă în intervalul anterior. Sunt vizate judeţele Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba şi Caraş-Severin.

Totodată, pentru zona de munte şi regiunile vestice şi nord-vestice a fost emisă o atenţionare Cod galben valabilă de luni, ora 18:00, până marţi, ora 10:00.

În intervalul menţionat vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze mai mari la altitudini mari, unde rafalele vor depăşi 80-100 km/h. Vântul se va intensifica şi în regiunile vestice şi nord-vestice, cu viteze de 55-65 km/h şi pe arii restrânse 70-75 km/h.

Această atenţionare vizează judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Vântul a răvășit zona montană. Terasele din Brașov au fost transformate în grămezi de lemne
 

Un vânt ca turbat a răvășit zona montană din centrul țării în noaptea dinspre duminică spre luni.

Specialiștii au anunțat două coduri de vreme severă, portocaliu și galben pentru mai multe regiuni, unde sunt posibile și avalanșe. Jandarmii au intervenit în ajutorul unor turiști blocați pe drumurile acoperite de zăpadă, iar în Brașov vijelia a distrus mai multe terase.

Doi turiști care voiau să ajungă la un domeniu schiabil, în Alba, au rămas blocați. Nu aveau autoturismul pregătit pentru iarnă și s-au avântat pe un drum periculos de munte.

În zonele înalte vântul a prins putere încă de duminică seară.

Vijelia a transformat în grămezi de lemne terasele din centrul Brașovului, iar în Poiana Brașov a rupt mai mulți brazi.

Un copac a căzut peste o mașină dar, din fericire, nu au fost victime.

În Sinaia, instalațiile de transport pe cablu au fost oprite.

În Făgăraș vântul a suflat zăpadă proaspătă peste un strat înghețat și s-au format așa-numitele "plăci de vânt", bucăți de gheață extrem de instabile.

Dan Popescu, salvamont Sibiu: „Ninsorile din ultimul timp au fost cantitative și împreună cu vântul au format un risc de avalanșă gradul 3 la peste 1800 de metri."

Tot din cauza vântului, telecabina a circulat cu întreruperi în zona Bâlea Lac.

Iulia Aron, cabanier: „Aseară a fost destul de rău, a viscolit și a bătut tare vântul. Se va înrăutăți mai târziu. Turiștii ce ajung la noi sunt adăpostiți la cabană."

Cabana Omu din Bucegi a fost acoperită de chiciură și gheață și luni abia s-a zărit prin ceață. Turiștii au fost sfătuiți să nu urce în golul alpin și să rămână în zona protejată de păduri.

Viscol a fost și la Păltiniș. La Rânca, în schimb, turiștii s-au putut bucura în tihnă de sporturile de iarnă, după ce în ultimele două zile, pe drumul din stațiune, coloanele de mașini s-au întins pe kilometri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO