Cod portocaliu de canicula in 5 judete de joi, cu temperaturi de 40 de grade. Zona pentru care ar putea fi emis COD ROSU
Arsita pune stapanire, in valuri, pe Romania. Miercuri, in vest, sud, si partial in centrul tarii, termometrele au indicat 36 de grade la umbra. Este insa abia inceputul.
Joi, sudul va frige de-a dreptul, iar vineri am putea avea avertizare cod rosu de canicula in Oltenia. Meteorologii vorbesc despre 43 de grade la umbra.
Pe santiere, temperatura resimtita de muncitori trece de 55 de grade Celsius, din cauza asfaltului fierbinte.
Daca turnati apa rece peste asfalt, incepe sa fiarba pe loc si se evapora in cel mult 20 de secunde.
Muncitor: "Ne-am obisnuit in ani de zile de cand lucram si deja ne-o intrat in corp si caldura si tot. Bem apa, ne da si firma, mai luam si noi."
In marile orase, au fost infiintate deja puncte de prim ajutor, iar sute de persoane au cerut interventia medicilor. Pe strazi este la fel de cald ca in sera, iar multi oameni obosesc si simt ca se sufoca.
Atunci cand este extrem de cald, medicii ne recomanda sa bem de doua ori mai multa apa ca intr-o zi normala.
Mihai Grecu, sef Unitatea de Primire Urgente Spitalul Judean Timsioara: "Pacientul nu simte nimic in conditiile unei deshidratari, eventual se poate simti ametit din cauza faptului ca ii scade tensiunea arteriala.”
Norocosi sunt cei care lucreaza in birouri ferite de razele soarelui, insa acestia sunt expusi altor pericole.
Angajata in birou: "E mare diferenta, dar nu s-ar putea fara clima cred ca nu ar functiona sistemul deloc. Daca este diferenta mai mare de 10 grade, sigur ne afecteaza si in timp se simt efectele, dar asta este compromisul."
Fiti atenti pe ce temperatura reglati aparatele de aer conditionat. Teoretic, diferenta dintre interior si exterior nu ar trebui sa fie mai mare de 5 grade.
Mihai Grecu: "Variatia asta brusca in decurs de cateva minute de 16 grade, 20 de grade intre ce e afara si ce e inauntru in mod cert nu face bine si poate sa duca la probleme cardiace, la probleme de tensiune, la probleme neurologice, la probleme pulmonare."
Vineri dimineata, posibil sa avem cod rosu in Oltenia si Muntenia, cu temperaturi de pana la 43 de grade.
Joi, canicula se va instaura in toata tara, cu avertizare cod galben, iar cinci judete din sud vor intra deja sub avertizare cod portocaliu de canicula.
Recomandarile Ministerului Sanatatii pe vreme de canicula
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei, in aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume zilnic intre 1,5 - 2 litri de lichide fara sa astepte aparitia senzatiei de sete, sa evite consumul alimentelor usor perisabile si al bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar.
De asemenea, Ministerul Sanatatii solicita serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.
In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Potrivit medicilor, este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii sfatuiesc populatia sa consume fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. De asemenea, o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Medicii mai recomanda, pe timpul caniculei, consumul de alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. si evitarea consumului unor alimente usor perisabile.
"Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise", se arata in comunicatul MS dat publicitatii miercuri seara.
Totodata, MS recomanda sa fie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc) si grija sporita fata de copii, varstnici si persoane cu dizabilitati, carora sa li se dea in mod regulat lichide, chiar daca nu le cer.