Urmeaza luni de foc in Capitala. Seful RATB propune sa mergem cu autobuzul pe rand: "Caldura este mai usor de suportat"

Ultima actualizare: 29-06-2017 07:11

Pe langa faptul ca este greu de suportat, arsita din aceste zile ne afecteaza si comportamentul.

Din cauza cadurii sufocante, suntem mai obositi si putem deveni repede irascibili sau chiar agresivi. Asa se ajunge la certuri in locurile aglomerate fara aer conditionat, unde oamenii sunt nevoiti sa stea la coada. Iar cei care lucreaza in astfel de conditii sunt mult mai stresati si devin morocanosi.

La sediul unei administratii financiare din Capitala, aproape 50 de persoane stateau la coada la ora pranzului. Intr-un spatiu de cativa metri patrati fara aer conditionat. N-a trecut mult timp pana cand oamenii au inceput sa isi piarda rabdarea.

Dar odata terminata treaba intr-un astfel de loc, nici drumul spre casa nu e mai placut fara masina proprie.

Calator: ''E ingrozitor, murim de cald."

Calator: ''Nici nu pot sa vorbesc de caldura.''

Studiile arata ca odata cu gradele din termometru, starea de disconfort se transforma in furie, asa ca devenim nervosi.

Calator: "Iarna trotuare nedeszapezite, vara murim de cald in autobuze."

Caldura reduce capacitatea organismului de a face fata stresului, spun medicii. Studiile arata ca umiditatea poate duce la violenta pentru ca oamenii nu se mai pot odihni si se deshidrateaza. Iar asta nu e tot.

Psiholog: ''Canicula poate duce la depresie...''

Cum un val de caldura sahariana este anuntat ca va lovi Europa de Sud-Est in lunile iulie si august, cei care lucreaza afara trebuie sa se pregateasca de ce e mai rau.

Vatman: ''Puneti mana aici...frige..asa stam toata ziua. E ingrozitor in cabina asta toata ziua.''

In aceste conditii, situatia parcului de mijloace de transport in comun, din Capitala lasa de dorit. Din 680 de autobuze care circula pe strazi, 250 nu au aer conditionat. Conducerea RATB si-a facut urmatorul calcul: cele 250 de autobuze circula doar in perioada caniculei, in rest ar sta in garaj, deci nu merita investitia.

Asa ca seful RATB ne propune sa mergem cu autobuzul pe rand.

Director RATB: "Daca este putin populat autobuzul, caldura este mai usor de suportat. Aici este problema. Iar ventilatia se face mai bine si daca circulam cu anumita viteza, sunt toate geamurile deschise. La cele care nu au aer ca minuni peste noapte nu putem sa facem."

Asa ca mai bine evitati sa iesiti din casa in aceste zile si sa folositi transportul de suprafata.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO