Cod galben de inundatii pentru 13 judete, pana luni la pranz. Constanta, Bacau, Vrancea si Galati, cele mai afectate
Hidrologii au emis, duminica, o avertizare cod galben de inundatii pentru bazine hidrografice din 13 judete, fiind anuntate viituri, cresteri de debite si posibile depasiri ale cotelor de atentie.
Avertizarea este valabila pana luni la pranz, iar judetele cele mai afectate vor fi Constanta, Bacau, Vrancea si Galati.
Astfel, este cod galben de inudatii pentru bazinele hidrografice Prahova, Buzau, Ramnicu Sarat, Putna, Trotus, Barlad, afluentii mici ai Siretului, afluentii Prutului raurile din Dobrogea, urmand sa fie afectate in total 13 judete, unde sunt prognozate scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si posibile depasiri ale cotelor de atentie, potrivit news.ro.
Avertizarea este valabila de duminica de la pranz pana la miezul noptii pe raurile din bazinele Prahova (judetul Prahova), Buzau (judetele Brasov, Covasna, Buzau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Vrancea, Buzau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Barlad (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati), afluentii mici ai Siretului (judetele Bacau, Neamt, Vrancea si Galati) si afluentii Prutului (judetele Vaslui si Galati).
De asemenea, de duminica, ora 12.00, pana luni, la ora 12.00, codul galben este valabil pentru raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea), mai ales pentru unele rauri mici din sudul si estul judetului Constanta.
Meteorologii au anuntat inca de vineri ca vremea va fi capricioasa pana luni la pranz, in cea mai mare parte a tarii, urmand sa se inregistreze ploi torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.
Potrivit meteorologilor, se vor inregistra cantitati de apa care vor depasi local 15-20 de litri pe metru patrat si izolat 40-50 de litri pe metru patrat.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru toate zonele de deal si de munte din centrul si sudul Moldovei, Dobrogea si nord-estul Munteniei, unde cantitatile de apa vor depasi 30 de litri pe metru patrat, iar izolat pot ajunge pana la 70 de litri pe metru patrat.