Ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în mare parte din țară. A fost emis și un cod galben de inundații
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare de ploi, instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului, valabilă până vineri seara în cea mai mare parte din ţară.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 1 aprilie, ora 21:00 - 2 aprilie, ora 21:00, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri (1/2 aprilie) şi în prima parte a zilei de vineri (2 aprilie) în Maramureş, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Banat şi în Moldova, iar în cursul după-amiezii zilei de vineri, în special în regiunile sud-estice, transmite Agerpres.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 - 25 l/mp, favorizând topirea parţială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat, se va semnala grindină.
De asemenea, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai ales în cursul zilei de vineri, local şi temporar, cu viteze în general de 45 - 55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, cu peste 70 - 80 km/h.
Meteorologii precizează că vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece la sfârşitul săptămânii în cea mai mare parte a ţării şi, temporar, vor mai fi precipitaţii sub formă de ploaie în zonele joase de relief şi, mai ales, ninsori în zonele montane şi submontane.
Cod galben de viituri în cinci bazine hidrografice, de joi seara
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează, până vineri seara, cinci bazine hidrografice de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 1 aprilie, ora 22:00 - 2 aprilie, ora 18:00, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Tur, Lăpuş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Maramureş şi Satu Mare) şi Someşul Mare - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud).
Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.