A fost rupere de nori în toată țara. Într-o singură zi am trecut de la temperaturi extreme la furtuni violente
Această vară a extremelor trece de la caniculă și temperaturi copleșitoare la furtuni violente. Aproape toată țara a fost sub cod galben și portocaliu de vreme rea.
Patru oameni au murit surprinși de vijelii, iar un al cincilea a fost rănit. Ploile torențiale, însoțite în unele zone de grindină, au inundat străzile, iar vântul puternic a doborât copaci, inclusiv pe calea ferată.
De două zile furtuni puternice lovesc diverse regiuni din țară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe Transalpina vântul a bătut cu putere și între Tău și barajul Oașa un copac a căzut peste o mașină și a ucis o femeie de 64 de ani, aflată pe locul din dreapta.
Martor: „S-a rupt copacul și a căzut. Era o femeie în mașină și a murit".
Martor: „Vijelie puternică a fost".
În Botoșani, o femeie de 45 de ani și fratele ei, de 52, au fost găsiți fără viață pe un câmp. S-au ascuns de furtună sub un copac, care a fost lovit însă de trăsnet și amândoi au murit pe loc.
În Caraş-Severin, la Gărâna, un cioban de 47 de ani a murit după ce a fost atins de trăsnet. Era la stână când s-a întâmplat totul, într-o zonă aflată sub cod portocaliu de vând puternic şi descărcări electrice.
La Iași a plouat cu grindină, iar șoferii abia au putut înainta cu mașinile pe străzi.
A fost emis inclusiv un mesaj RO-ALERT de vreme severă. Din fericire, nu a fost nimeni rănit.
Probleme au fost și în județul Harghita, unde meteorologii au emis un cod roșu de vreme rea. Vântul a atins și 90 km/h și a plouat torențial, cu grindină.
Mai mulți copaci au căzut pe șosele, dar și pe calea ferată, în apropiere de Izvorul Mureșului. Trenurile au fost oprite în stații, iar oameni preluați cu mașinile. În plus, două case au luat foc după ce au fost lovite de un trănset. Din fericire nu au fost și victime.
În Tulcea a fost suficient să plouă câteva minute și întreg centrul orașului a fost inundat.
Canalizarea nu a făcut față volumului de apă, și a refulat. Oamenii din Tulcea sunt suparăți pentru că, spun ei, primăria a investit milioane de euro într-un sistem de preluare a apelor pluviale, iar acum străzile sunt navigabile.
Vremea în sudul țării
Pentru 40 de minute și câteva localități din Ilfov, Giurgiu și Călărași au fost sub cod roșu de vijelii, cu rafale de vânt de peste 80 de kilometri pe oră. Pe un drum județean din comuna Afumați, județul Ilfov, un copac s-a prăbușit și a lovit un autoturism aflat în mers. În mașină era doar șoferul care a suferit mai multe leziuni și a fost transportat la spital.
A plouat puternic și la București. Ploaia a creat adevărate probleme șoferilor din Capitală, ba chiar pe unele străzi se circula extrem de greu din cauza cantității mari de apă. S-au format lacuri, iar gurile de canalizare nu mai fac față.
Șofer: „România anilor 2023. Se vede cum se vede. 2023, canalele zboară peste tot”.
R: Când ați venit cu mașina era mai multă apă pe șosea?
Șofer: „Da, era acoperit cu totul. Nu l-am văzut. Și mai sunt și alte capcane”.
Tot aseară, mai multe persoane au rămas blocate într-un magazin după ce ploaia torențială a inundat zona.
Tânăr: „Cred că a fost cea mai mare ploaie”.
R: E prima dată când vezi strada inundată în așa fel?
R: „Da, da. E jale!”
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat intervenții record în doar 24 de ore: mai mult de 2.000. Doar în acest interval au fost afectate de vijelii peste 100 de mașini, 36 de case și 14 blocuri.
Echipa: Geanina Panait, Iulia Ciuhu, Elena Bejinaru, Gina Obrejan, Teodora Puzdrea, Ana Maria Barbu