Tornada din județul Suceava, surprinsă de o cameră de supraveghere. Imaginile care dau fiori. VIDEO
Imaginile de pe o cameră de supraveghere au surprins o tornadă care s-a format treptat și a înaintat rapid spre o localitate din județul Suceava.
În Suceava, vântul, care a atins 90 km/h, așa cum au și curenții care dau putere tornadelor, a smuls acoperișurile de pe cinci case. Mai multe așchii rupte din ele au fost azvârlite de furtună în pereții acestei locuințe și au străpuns tencuiala ori au spart geamurile.
Sursa video: Monitorul de Suceava
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tornadele se formează atunci când o cantitate mare de aer cald urcă și aerul rece coboară, iar pe măsură ce se deplasează se formează o pâlnie, explică meteorologii.
România, grav afectată de o furtună de gradul III
În jumătate de țară, un cod portocaliu de vijelii le-a adus oamenilor numai amărăciune. Vântul, care a avut la rafală și 100 km/h, a pus la pământ un pod din beton, a smuls acoperișurile și a rupt copacii.
În zone cu cod portocaliu, până vineri dimineață, sunt posibile rafale de vânt distrugătoare, care pot atinge 100 km/h. Posibil să cadă și grindină de dimensiuni mari - avertizează specialiștii.
Avertizare de tornadă pentru România
Serviciul European de Monitorizare a Furtunilor (ESTOFEX) a emis o atenţionare de vreme severă şi furtuni valabilă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României. Pentru România a fost valabilă şi o avertizare de tornadă.
Potrivit ESTOFEX, avertizarea de furtuni severe a fost valabilă de joi, 13 iulie, ora 18.00 până vineri, 14 iulie, la ora 6.00.
Un val scurt de-amplificat s-a deplasat în Europa Centrală. În spatele ei, o creastă s-a construit înaintea unui ciclon care s-a adâncit peste Atlantic. Un sistem frontal a traversat din Europa Centrală până în Serbia și România și Ucraina, înconjurând Flancul Estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă a permis o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.
„Un nivel 3 de alertă a fost emis pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României, în principal pentru rafale de vânt puternice și grindină mare până la foarte mare. Pentru România este valabilă şi o avertizare de tornadă", a transmis ESTOFEX.