6 iulie, cea mai fierbinte zi din acest an. 39 de grade, temperatura resimțită în București
Săptămâna a început în forță cu cea mai fierbinte zi din acest an. Ca să vă faceţi o idee, temperatura resimţită în Bucureşti a fost de 39 de grade, însă indicele de disconfort termic a depăşit pragul critic atât pe litoral, cât şi în oraşele din sudul ţă
Cel mai greu au făcut față cei cu boli cronice, nevoiţi să iasă din case la orele prânzului. Medicii spun că, sub caniculă, organismul este supus unui stres de adaptare. De marți se va răci brusc peste tot, chiar şi cu 10 grade în 24 de ore.
Moleşiţi de căldură, în autobuz şi tramvai după ce au fost toropiţi de soare aşteptând în staţie, cei care stau în Bucureşti au vânat orice petec de umbră sau sursă de răcoare.
Până acum, 6 iulie a fost cea mai caldă zi din această vară. Pe hartă, sud estul ţării este colorat în roşu, ceea ce înseamnă temperaturi resimţite între 37 şi 39 de grade. Şi în zonele portocalii oamenii au respirat greu. Raportul dintre temperatură şi umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.
De fapt, sunt puţini cei care au tolerat bine aşa zisul stres termic.
Impactul stresului termic asupra organismului depinde de mai mulţi factori: masă corporală, cei slabi rezistă mai bine; antrenamentul termic, specific sportivilor; mediul de lucru- una e să stai la birou, la aer condiţionat, alta e să fii într-o covrigărie. Şi, cel mai important, istoricul personal de boli cronice.
Cei cu probleme cardiace, de circulaţie şi respiratorii, dar şi diabeticii nu au voie să stea în căldură şi nici să intre şi să iasă des din locuri cu aer condiţionat, afară în caniculă. Valabil şi pentru pacienţii cu boli autoimune, psihice şi pentru cei care au suferit un transplant.
De marți noapte, vremea se răceşte brusc şi devine capricioasă. Temperaturile scad chiar şi cu 10 grade. În sud, centru şi vest vor fi furtuni, vijelii şi grindină.