2016, cel mai cald an din istorie, la nivel global. Si temperaturile de la noi, "peste media chiar a ultimilor 60 de ani"
2016 va fi cel mai cald an din acest secol, anunta Organizatia Mondiala de Meteorologie. Romania se inscrie si ea in recordul absolut pentru ca temperatura medie a depasit cu mult cifrele istorice.
Vineri de exemplu am avut maxime de 18 grade, cu 20 mai mult decat la inceputul saptamanii. Aceste oscilatii de temperatura ne afecteaza sanatatea, dar si comportamentul, spun specialistii. Iar ingrijorarea internationala este foarte mare pentru ca rezultatul alegerilor din Statele Unite pune sub semnul intrebarii eforturile si asa firave de scadere a poluarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Meteorologii din toata lumea sustin ca 2016 va fi cel mai calduros an de cand se fac masuratori. Graficele arata ca pe Glob s-a incalzit in medie cu 1,2 grade peste perioada preindustriala.
Florinela Georgescu, director executiv al ANM: "Este foarte posibil sa incheiem si noi anul 2016 ca fiind, daca nu cel mai cald, cel putin unul dintre cei mai calzi, pentru ca am avut doua luni foarte ridicate fata de normal si toate lunile de vara au fost cu medii ale temperaturii peste media climatologica, peste media chiar a ultimilor 60 de ani."
Primul record de diferenta de temperatura a fost in februarie.
Femeie in sera de legume: "Alta data nici pe 15 aprilie nu era ca acum. Anul trecut n-aveam pe timpul asta asa ceva."
A urmat un aprilie de foc.
Cetaten (18 aprilie 2016): "Nu e bine deloc, e o anomalie."
Cetaten (18 aprilie 2016): "E foarte bine, mie imi place caldura."
Cetaten (18 aprilie 2016): "Ma dor oasele, ma dor fracturi facute din tinerete care nu m-au durut niciodata."
Iar acum, dupa o saptamana de temperaturi cu 7-8 grade mai mici decat normalul pentru data din calendar, a venit din nou un val de caldura nefiresc.
Diferenta de temperatura inregistrata intre cea mai calda ora de vineri si cea mai rece de acum trei zile este de peste 20 de grade Celsius, iar schimbarile acestea bruste au efecte in primul rand asupra sanatatii noastre.
Viorica Stoian, psihoterapeut: "Adaptarea la o noua treapta termica poate sa produca anumite dereglari hormonale cu efecte somatice: stari de ameteala, probleme respitratorii, tensiune arteriala, acestea producand la randul lor stari de neliniste, disconfort sau chiar depresie."
Florinela Georgescu, director executiv al ANM: "Ne indreptam in mod categoric spre o evolutie a manifestarilor de vreme in care sa avem din ce in ce mai multe fenomene severe si manifestari cu care suntem mai putin obisnuiti: Temperaturile sa fie din ce in ce mai ridicate pe durate mari de timp. Iarna, aceste episoade de iarna lipsita de precipitatii."
La nivel mondial, ingrijorarea savantilor fata de incalzirea globala este dublata acum de alegerea lui Donald Trump in Statele Unite, dupa ce miliardarul a declarat in campanie ca nu recunoaste conceptul de schimbari climatice si ca va sustine combustibilii fosili si industria clasica, in dauna celei ecologice.
Renumitul profesor Noam Chomsky de la MIT a declarat intr-un interviu ca Partidul Republican din care face parte si Trump a devenit astfel cea mai periculoasa organizatie din istoria omenirii, iar in fata supravietuirii umanitatii din prezent raspunsul pare sa fie accelerarea cursei spre dezastru.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, donald trump, meteo, schimbari climatice, cald, 2016,
Dată publicare:
18-11-2016 18:17