Anul 2016 va fi cel mai calduros an inregistrat vreodata. Anuntul facut de Organizatia Meteorologica Mondiala
Anul 2016 ar urma sa bata recordul de caldura cu o temperatura planetara medie superioara cu circa 1,2 grade Celsius fata de era preindustriala, a anuntat luni Organizatia Meteorologica Mondiala.
"Daca acest lucru se va confirma, secolul al XXI-lea va numara 16 din cei 17 ani cei mai calzi ani de la inceputul inregistrarilor", la sfarsitul secolului al XIX-lea, potrivit OMM.
"Totul pare sa indice ca 2016 va fi anul cel mai cald", cu o temperatura medie "superioara recordului stabilit in 2015", precizeaza organizatia intr-un comunicat publicat in marja conferintei ONU privind climatul (COP22).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste 190 de tari sunt reunite la Marrakech pentru a incerca sa avanseze in punerea in aplicare a acordului de la Paris incheiat anul trecut si care vizeaza limitarea incalzirii globale la sub 2 grade Celsius.
Dincolo de acest prag, va fi extrem de dificil ca omenirea sa se adapteze la impactul dereglarilor climatice in numeroase zone ale lumii, potrivit climatologilor.
Tendinta de fond de incalzire din 2015-2016 a fost dublata de un puternic episod El Nino, subliniaza OMM.
El Nino este o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific, care revine o data la cinci ani. El a inceput sa se disipeze la finalul primaverii lui 2016.
In afara de temperatura mondiala, alti indicatori ai incalzirii globale au si ei valori record, avertizeaza institutia.
Concentrarea principalelor gaze cu efect de sera in atmosfera atinge niveluri fara precedent, suprafata banchizei arctice este dintre cele mai reduse si topirea ghetarilor din Groenlanda 'foarte pronuntata'.
In 2016, suprafata banchizei arctice a fost a doua cea mai redusa inregistrata - 4,14 milioane de kmp in septembrie - dupa cea din 2012.
"In anumite regiuni arctice ale Federatiei Ruse, temperatura a fost superioara cu 6 pana la 7 grade Celsius celei normale", a subliniat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
"Si in numeroase regiuni arctice si subarctice ale Rusiei, din Alaska si nord-vestul Canadei, temperatura a depasit normalul cu cel putin 3 grade Celsius", a adaugat el, subliniind ca "pana acum, recordurile de caldura se exprimau in fractiuni de grad".
Singura mare regiune continentala unde temperatura a fost inferioara celei normale este situata in zona subtropicala a Americii de Sud (nordul si centrul Argentinei, parti din Paraguay si Bolivia).
Temperaturi oceanice ridicate au generat un important fenomen de albire a coralilor: in anumite parti ale Marii Bariere din Australia 'pana la 50% dintre corali sunt morti'.
Pe pamant, recordurile de caldura absoluta au fost depasite in mai multe regiuni: 42,7 grade Celsius la Pretoria, 38,9 grade Celsius la Johannesburg, 44,6 grade Celsius in Thailanda, 51 grade Celsius in India.
ONU va publica la inceputul lui 2017 o versiune finala a raportului privind starea climei in 2016.