Raport: 2014, cel mai cald an pe Pamant de cand se fac inregistrari meteo. Gazele cu efect de sera au atins un nivel record


Ultimul update: Duminica 19 Iulie 2015 07:05
Data publicarii: Joi 16 Iulie 2015 20:57
Categorie: Stiri Stiinta
Incalzire globala

Gazele cu efect de sera, care se afla la originea schimbarilor climatice, au atins un nivel record de concentratie in atmosfera in 2014, care a fost cel mai calduros an de cand se fac inregistrari meteorologice, potrivit unui raport international.

'Bioxidul de carbon, metanul si protoxidul de azot, principalele gaze cu efect de sera eliberate in atmosfera, au atins recorduri de concentratie in 2014', se arata in documentul despre 'Situatia climei in 2014' ('State of the Climate in 2014'), scrie AFP, citand informatii de pe pagina de internet a agentiei americane pentru conditiile oceanice si atmosferice (NOAA), potrivit Agerpres.

'Europa a trecut prin cel mai calduros an de cand se fac inregistrari, in circa 20 de tari fiind doborate recordurile precedente', precizeaza raportul. 'Africa a cunoscut si ea temperaturi superioare mediei pe cea mai mare parte a teritoriului sau, iar Australia si-a depasit, pentru al treilea an consecutiv, recordul de temperatura', adauga raportul. Mexicul a avut cel mai calduros an, in timp ce Argentina si Uruguay au inregistrat al doilea an succesiv recorduri ale temperaturii medii anuale.

Singura regiune din lume unde s-au inregistrat anul trecut temperaturi mai mici decat media anuala a fost partea estica a Americii de Nord.

Si oceanele au inregistrat anul trecut recorduri de temperatura. In privinta nivelului global al marilor, acesta a atins, 'ca urmare a incalzirii oceanelor si topirii gheturilor', un record in 2014, in crestere cu 6,7 centimetri fata de media din 1993, an in care a inceput masurarea prin sateliti a nivelului oceanelor.

In total, 413 oameni de stiinta din 58 de tari au contribuit la elaborarea acestui raport, bazat pe date provenind din centre de monitorizare a mediului.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO