Un elicopter MAI a aruncat aproape 90.000 de litri de apa peste focarele din Munţii Şureanu
Apa a fost luată din barajul Ostrov, de la poalele Retezatului, cu ajutorul unui coş special. Transportuile de apă au fost întrerupte după lăsarea întunericului şi au fost reluate în cursul zilei de sâmbătă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Hunedoara, elicopterul MAI a început intervenţia pentru stingerea focarelor din Munţii Şureanu vineri dimineaţa în jurul orei 8 şi până la lăsarea întunericului au fost efectuate zeci de transporturi de apă.
„Elicopetrul a efectuat în jur de 30 de transporturi de apă cu ajutorul unui coş special având capacitatea de 3.000 de litri. Cu alte cuvinte s-a intervenit pentru limitarea arderii cu aproximativ 90.000 de litri de apă extraşi din barajul Ostrov, care se află la o distanţă de aproximativ 10 kilometri de focarele din munţi”, a declarat lt. Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
Focarele de incendiu apărute la litiera de pădure de foioase din zona delimitată de localităţile Fizeşti, Ursici, Ruşor, Galaţi şi Balomir, se manifestă pe aproximativ 300 hectare de teren.
Purtătorul de cuvânt al ISU a anunţat că în paralel cu operaţiunea desfăşurată din aer, în zona Fizeşti a fost trimis un echipaj format din 20 de subofiţeri de la Detaşamentul ISU din Petroşani pentru a interveni în perimetrul accesibil forţelor terestre. De altfel, pompierii Detaşamentului din Petroşani au rămas în zonă şi în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru a ţine focarele sub supraveghere.
„Trebuie precizat că elicopterul este singurul mijloc rapid şi eficient de intervenţie în asemenea condiţii deoarece majoritatea arderilor apărute în Munţii Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune. De aceea inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, împreună cu preşedintele Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitării unui elicopter de intervenţie cu apă, de la Inspectoratul General de Aviaţie”, a mai adăugat lt. Doda.
În ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu mai bine de 30 de incendii de vegetaţie uscată ce s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren şi litieră de pădure.