Focarele din muntii Sureanu s-au extins la litiera de pădure de foioase
Avionul care ar fi trebuit să imprăstie apă in zonele de creastă unde nu pot ajunge pompierii nu a putut decola din cauza conditiilor meteo neprielnice.
Potrivit purtatorului de cuvânt al ISU „Iancu de Hunedoara”, lt. Anemona Doda, focarele din muntii Sureanu la litiera de padure de foioase, din zona delimitata de localitatile Fizesti, Ursici, Rusor, Galati si Balomir, sunt inca active si s-au extins.
„In acel perimetru, focarele razlete se manifesta pe aproximativ 300 hectare de teren. Pentru ca majoritatea arderilor aparute in masivul Sureanu se manifesta pe crestele versantilor in locuri neprielnice interventiei cu mijloacele clasice de actiune, inspectorul sef al I.S.U. Hunedoara, impreuna cu presedintele Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitarii unui elicopter de interventie cu apa, de la Ministerul Administratiei si Internelor. Aparatul de zbor ar fi trebuit sa intervina joi, insa din cauza conditiilor meteo neprielnice nu s-a primit aprobarea de ridicare de la sol. Elicopterul va ajunge joi dupa-amiaza in judetul Hunedoara urmând sa intervina vineri in zona afectata de incendii din Masivul Sureanu”, a mai declarat lt. Doda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Elicopterul urmeaza sa alimenteze cu apa din barajele de acumulare, de pe Râu Mare, aflate la mai putin de 10 kilometri de focare.
Potrvit reprezentantilor ISU Hunedoara, propagarea incendiilor de vegetatie uscata a fost favorizata atât de conditiile meteo - seceta prelungita, temperatura destul de ridicata pentru aceasta perioada – cât si de vântul puternic care a suflat in zonele afectate de arderi. De asemenea, terenul accidentat a facut deosebit de dificila interventia pompierilor cu mijloace specifice de stingere.
In ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetatie uscata ce s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren si litiera de padure. In actiunile de stingere au fost implicati pâna acum peste 300 de pompieri militari.