Zeci de kilograme de nisip de pe plajele din Sardinia sunt furate și vândute pe internet
Turișii care vizitează Sardinia pare că nu se pot abține și tind să fure din ce în ce mai mult nisip de pe insulă. Amenzile se ridică până la 3000 de euro.
Ceea ce l-a supărat cel mai tare pe primarul local este îndrăzneala turiștilor de a-și ascunde fapta chiar și după ce au fost prinși.
Un cuplu din Italia a fost observat, într-o dimineață, cum umplea o sticlă de plastic cu nisip. Martorul a acționat pe loc și a chemat poliția, potrivit The Guardian.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Când au sosit polițiștii, cuplul nega totul, ba chiar încerca să ascundă sticla cu nisip sub un prosop de plajă. Cerșeau încrederea. Însă această faptă nu este una rară”, a transmis Andrea Abis, primarul orașului Cabras.
Cuplul a primit o amendă de 1000 de euro pe loc.
Liderul grupării extremise Proud Boys, condamnat la 5 luni de închisoare, după ce a ars un banner Black Lives Matters
În fiecare vară, tone de nisip sunt furate de pe plajele din Sardinia, deși este ilegal încă din 2017 să fie luat nisip, scoici sau pietricele din insula mediteraneană.
Amenzile acordate se încadrează între 500 și 3000 de euro, în timp ce cei prinși încercând să plece cu cantități semnificative de nisip pot fi trimiși la închisoare.
Cei mai mulți vinovați sunt străinii care vor să ia nisip de pe plajele din Sardinia pentru a avea o amintire sau pentru a-l vinde pe internet.
În principiu, nord-europenii sunt cei care iau cel mai mult nisip din inslua mediteraneană. Aceștia obișnuiesc să ia mai multe sticle de plastic cu nisip pe care scriu plaja de provenineță.
În 2019, poliția a prins un cuplu care furase nu mai puțin de 40 de kilograme de nisip, pe care îl puseseră în 14 sticle de plastic. Aceștia au fost opriți în momentul în care se urcau în ferryboat pentru a merge acasă.
Șofer urmărit de poliție pe motiv că avea un pistol, mort într-un accident. Arma s-a dovedit a fi o brichetă
„A fost cel mai deosebit caz. Cuplul furase nisipul pentru a-l pune în acvariul de acasă”, a spus șeful poliției din Olbia, Carlo Lazzari.
Carlo Lazzari se ocupă și de monitorizarea celor trei aeroporturi din Sardinia, dar și de porturile insulei. În fiecare zi a verii, polițștii găsesc sticle cu nisip în bagajele călătorilor atunci când vor să plece din țară. Echipa poliției urmărește, de asemenea, și site-urile unde este vândut nisipul.
„Există o piață online, iar cererea pentru nisipul din Sardinia este foarte mare. Cei mai mulți cumpărători sunt colecționari de nisip”, a transmis șeful poliției.
În ultimul timp, activiștii de mediu din Sardinia au început să se îngrijoreze cu privire la faptul că furtul de nisip poate duce la reducerea mărimii insulelor, mai ales în cazul insulei Sinis, care deține nisip alb și roz, produs din eroziunea pietrelor.
„Îl numim nisip-fosilă deoarece, din punct de vedere geologic, acesta nu se mai reproduce, astfel că ce pierdem nu putem recupera”, a mai spus șeful poliției.