„Două găini, o plantă”. Ce transportă românii cu ei în bagaj atunci când călătoresc cu avionul
Este o vară aglomerată pe toate aeroporturile din țară. În prima jumătate a anului au fost cu 10% mai mulți pasageri, față de aceeași perioadă din 2019, considerat cel mai bun an din aviație.
Cu un număr mare de zboruri s-au înmulțit și problemele de pe aeroporturi. În aceste condiții, specialiștii vă recomandă să evitați cursele cu escală și bagajele de cală.
Încărcați cu bagaje de cală, de mână, ghiozdane, dar și jucării pentru copii, cei mai mulți dintre turiști recunosc că au exagerat și au plecat în vacanță „cu toată casa în spate”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reporter: Când plecați în vacanță cine face bagajul?
Turiști: „Șeful mare. Mama. Două întotdeauna, de câte 24 de kilograme. Prea multe”.
Reporter: De ce spuneți asta?
Turiști: „Pentru că niciodată nu avem de ajuns și oricum ne îmbrăcăm cu trei perechi de pantaloni toată vara, nu?”
Turist: „Este prima dată când vizitez Europa și dacă tot fac asta, vreau să o fac în stil mare. Cu siguranță mai mult decât am nevoie. Stau 14 zile, dar cred că am înpachetat cam pentru două luni”.
Cuplu: „Machiaje, haine de zi, de noapte, de plajă, de toate. Să le schimb. Pentru poze”.
În alte familii sunt alte explicații.
Turiști: „Bagaje de cală”.
Reporter: Nu e prea mult?
Turiști: „Când venim în România nu. Avem și două găini la noi, de țară. Avem și câteva rucsăcele. Și o floare din România să mi-o plantez în Londra”.
Cum trebuie făcut bagajul pentru vacanță
Exista desigur și turiști pragmatici care preferă să călătorească doar cu o geantă de mici dimensiuni, mai ales că este inclusă în prețul biletului de avion. În cazul bagajelor de cală, unele companii aeriene cer pentru acestea mai mult decât cer pe bilet.
Turist: „De mână. Încap, le mai înghesuim, găsim soluții. Mai cumpărăm pe acolo prosoape, prostii. E un cost inutil în plus pentru câteva zile”.
Specialiștii vă recomandă să verificați și cum va fi vremea la destinație, astfel încât să nu vă încarcați inutil cu lucruri. De mare ajutor sunt și curățătoriile din hoteluri sau mașinile de spălat din apartamentele de închiriat.
Femeie: „Pentru mine iau acolo câteva - un fond de ten, un concealer, o cremă, o cremă de soare. Le fac suluri ca să încapă mai multe”.
Familie: „La un moment dat am înțeles că nu este nevoie să iei mai mult. Mai bine cumperi de acolo. Cred că am devenit eficienți. Chiar știm pe zile ce ne trebuie”.
Aveți grijă și cum vă planificați călătoria. Cum sunt tot mai multe curse anulate sau întârziate, evitați destinațiile cu escală. Astfel nu riscați să pierdeți zborul de legătură. În cazul în care nu aveți alte opțiuni, alegeți zboruri unde există timpi mari de așteptare. La prânz pe aeroport, peste 10 curse aveau întârzieri.
Bărbat: „În Antalia are întârziere trei ore. Pierzi toată ziua de plajă”.
În primele șase luni ale anului aproape 12 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din România, cu 10% mai mult față de aceeași perioadă din 2019. Pe Aeroportul din Otopeni este cel mai mare trafic – în primul semestru al acestui an, peste 7,3 milioane de turiști au plecat în diferite destinații.