Viscri, satul model al agro-turismului romanesc, unde inca se mai practica meseriile demult uitate
Cei care isi doresc liniste, si de ce nu o intoarcere in vremurile fara griji ale copilariei, sunt asteptati in satele ca de turta dulce ale Transilvaniei.
Acolo gasiti, cu siguranta, ciurdar cu ciurda, fierar cu foale si gospodine care dreg dumnezeieste ciorba ardeleneasca.
Numai in Viscri au fost vara trecuta 34.000 de vizitatori. Satul, candva sarac si apoape pustiu, a devenit un model in agro-turismul autentic.
Dincolo de pajistele inflorite se ascunde o lume cu un drum pietruit si case lipite una de alta dupa arhitectura veche saseasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert Elekes:"- Cel mai interesant mod de a vizita satul este, evident, cel traditional cu caruta. Localnicii sunt intotdeauna dispusi sa ne duca unde dorim si pot sa ne arate si cateva dintre atractiile locului."
Carutasul ne face 9 trasee in functie de ce vrem sa vedem. Costa intre 50 si 150 de lei cursa in functie si de cati oameni pornesc in calatorie.
Catalin Tomita: "- Daca vin grup mare vor la padure, altii vor la fabrica de caramida, la tiglarie. Altii, daca sunt familie sau grup mai mic, vor la fierar jos sa vada cum se face o potcovita, un cui. Sunt interesati de flori, fluturi, fel si fel de chestii."
Il vizitam si noi pe fierar, un om care n-ar mai fi avut de lucru daca turismul nu lua avant in sat. Nu cere bani pentru demonstratii, dar are suveniruri pe care musafirii le cumpara cu placere.
Gabor Istvan: "-O sa va facem un cui. Sa vedeti cum se facea mai demult cand nu erau cuie si trebuia sa faca fierarul cuiele."
La Viscri, o sa stati in vechile case ale sasilor plecati demult din tara. Au fost testaurate astfel incat sa isi pastreze aerul autentic.
In sat, locurile de cazare le gasiti dupa numarul casei. Se numesc simplu: viscri 125, viscri 32, viscri 119 si asa mai departe. Costa in jur de 200 de lei pe noapte, de persoana.
Robert Elekes: "- Cei care isi doresc un sejur all inclusiv pot sa aleaga una dintre pensiunile desprinse parca din revistele de design. De exemplu la 125 aveti ocazia sa luati masa intr-o sura complet restaurata."
Vara, satul e sufocat de masini, iar din aceasta cauza autoritatile isi propun sa interzica accesul auto in localitate. Dar nu inainte de a contrui o parcare pe campurile din jur. Deocamdata au limitat viteza la 30 de kilometri pe ora.