Cetatea Alba Carolina, asaltata de turisti in vacanta de Rusalii. Turist: "Simti istoria pana in maduva oaselor"
Mii de turisti din toata tara au ales, in acesta vacanta de Rusalii, sa faca o incursiune in timp si sa descopere cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Carolina.
Dupa ani de restaurare, cu ajutorul fondurilor europene, fortificatia a prins viata, iar acum sute de mii de turisti din toata lumea vin sa o admire. Daca treceti prin Cetatea Marii Uniri la orele amiezii, veti surprinde soldati imbracati in uniforme austriece, care reinvie traditia schimbului de garda.
Ceremonialul garzii este un simbol al cetatii Alba Carolina, veche de 300 de ani, fiind este un spectacol unic. Zeci de soldati echipati ca in secolul al XVIII-a au defilat prin cetatea medievala, spre deliciul sutelor de turisti.
Turist: "- Cel mai mult mi-a placut ca au tras cu tunurile. Mi s-a parut super tare."
Turist: "- O schimbare de garda excelenta si mi-a facut deosebita placere in aceasta mini-vacanta de sarbatori - calaretii, carele cu tunurile."
Turist:"- E prima oara cand asist. Nu ma gandeam ca poate fi atat de emotionanat si de fascinanta totodata. A fost pentru moment, daca inchideam ochii, chiar mi se parea ca e realitate: zgomotul tobelor".
Reporter: "- Mai ceva ca la Palatul Buckingham?"
Turist: "- O, da."
Ghizii stiu tot felul de povesti despre cele petrecute intre zidurile cetatii. Un tur complet costa zece lei de persoana.
O alta modalitate de a descoperi cetatea in forma de stea cu sapte colturi este printr-un minibus eletric, cum sunt, de pilda, in Londra sau la Roma.
Turist: "- Simti istoria pana in maduva oaselor."
Cosmin Hategan , administrator: "Oamenii pot vizita cetatea in aproximativ 30-40 de minute pe un tur complet pe toate santurile vechi ale cetatii. Pretul pentru un astfel de tur este de 20 de lei in care este inclus si ghidajul. Am avut turisti din peste 30 de tari."
Vechea cetate a orasului arata foarte bine dupa restaurare, si multi vizitatori straini spun ca revin cu placere in Alba Iulia.
Mihai Coser, Purtatorul de Cuvant al Primariei din Alba Iulia: "- Am investit aproximativ 50-60 de milioane de euro din fonduri europene. Anual 300-400 de mii de turisti interesati de ce s-a intmplat aici."
Daca ajungeti in cetate, nu ratati catedrala Romano-Catolica "Sfantul Mihail" (ridicata in secolul al XIII-a), Catedrala Incoronarii, Muzeul Unirii ori Palatul Principilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, alba iulia, cetate, rusalii, minivacanta,
Dată publicare:
02-06-2017 16:38