Muntele, preferat de turisti in vacanta de Rusalii. Coada la dinozauri, dar si la tras cu arcul
La munte e aglomeratie mai ales in Brasov si pe Valea Prahovei. Locurile de agrement, parcurile tematice si zonele de promenada au fost invadate de mii de oameni.
Daca joi gradul de ocupare al statiunilor din zona era de 80%, vineri cu greu mai gasesti un loc liber prin hoteluri si pensiuni.
Desi amenintati de meteorologi cu ploi si furtuni, turistii s-au bucurat de o vreme excelenta. Branul, Brasovul si Rasnovul s-au aflat in topul preferintelor.
Pozitionat strategic intre Brasov si Bran, orasul Rasnov si-a sporit vineri populatia cu cel putin 30%. Peste 5.000 de turisti au poposit aici atrasi, in primul rand, de cetatea care ofera o priveliste de neuitat.
Reporter: "- In vacanta?"
Turist: "- Concediu!"
Reporter: "- Cate zile?"
Turist: "- Speram 5-6 zile, macar."
Locul nu mai e demult un simplu muzeu.Vizitatorii intalnesc aici arcasi iscusiti si cavaleri neintrecuti in lovitura cu securea.
Intrarea in cetate costa 12 lei pentru parinti si doar jumatate pentru copii. Inauntru, insa, fiecare sageata si fiecare secure acurcata la tinta mai adauca cate 1 leu la cheltuieli.
Reporter: "- Oare de ce nu ai reusit sa ochesti?"
Copil: "- Nu stiu. Poate nu am forta sau nu am tehnica!"
Coada formata la intrarea in parcul de dinozauri din zona s-a intins pe sute de metri. Presati de cei mici, parintii n-au avut incotro si au asteptat rabdatori.
Reporter: "- Cat ati stat la coada?"
Turist: "- 15-20 de minute."
Reporter: "- Merita?"
Turist: "- O sa vedem inauntru."
Asteptarea a meritat. Copiii s-au pozat in fel si chip cu dinozaurii, iar parintii s-au lasat si ei antrenati in distractia ce-i duce in epoca preistorica a planetei noastre.
Reporter: "- Iti plac dinozaurii?"
Fetita: "- Da!"
Reporter: "- De ce?"
Fetita: "- Pentru ca imi plac foarte mult."
Reporter: "- Sunt mari si urati!"
Fetita: "- Mie imi plac!"
Baietel: "- Am vazut doi meteoriti, nu unul."
Reporter: "- Ce faceau?"
Baietel: "Cadeau cu viteza si semanau cu niste bile de foc uriase."
Intr-o singura zi, managerii parcului au numarat peste 4.000 de oameni, dar numarul vizitatorilor creste de la o zi la alta.
Adrian Apostu, managerul parcului tematic: "Am adus foarte multa animatie in parc. Avem vulcan, avem crater, avem meteorit interactiv, avem multe binocluri cu animatie, cu animale care vin peste tine."
In locurile de agrement, plimbarile cu barca sau cu hidrobicicleta au mai stins turistilor dorul de mare. Vremea a fost ideala pentru excursii si, din cand in cand, s-a putut face chiar plaja. Zilele urmatoare se anunta la fel, spun meteorlogii.
Muntii Bucegi au fost si vineri refugiul celor care si-au dorit liniste, aer curat si privelisti memorabile. Pornit din Sinaia, drumul spre Padina este accesibil oricarui tip de masina.
Pentru pretentiosi, in zona exista un singur hotel de trei stele unde tariful unei camere unde variaza intre 200 si 550 de lei. Pentru ceilalti, exista cateva pensiuni care au camere la 100 de lei pe noapte.
Cele mai mici tarife sunt in campingul din zona Zanoaga. Pentru o noapte de cazare turistii platesc numai 50 de lei. E drept, pentru a gasi o cabanuta libera in weekend e nevoie de rezervare chiar si cu doua luni inainte.
Robert Stanciu, turist: ''Mi-ar fi placut sa am un loc unde sa ma campez, sa pot sa ma conectez la toate, din pacate, nu exista
Reporter: "Ce ar fi fost necesar?"
Robert Stanciu, turist: "Un loc de campare unde sa ai curent si apa."
Cea mai umblata poteca din zona este cea care duce la Pestera Ialomitei. Iar turistii sunt cu miile.
Adina Ungureanu, administrator Pestera Ialomiei: "In ultima perioada s-au inregistrat 8000 de turisti".