Turismul prinde viață în Maramureș și Bucovina. Ce măsuri au luat proprietarii pentru siguranța turiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Odată cu relaxarea restricțiilor, mulți turișți au plecat în aceste zile spre locuri de o frumusețe aparte.

În nord-vestul țării, în Maramureș, proprietarii de pensiuni s-au asigurat că nu există nici un risc ca oaspeții să se îmbolnăvească, mai ales că mulți au optat pentru cazarea în căsuțe individuale, cu bucătărie proprie.

Și în Bucovina, casele vechi de peste 100 de ani au porțile deschise.

Proprietar: „Avem aproape un hectar de teren, totul este în aer liber. Masa se servește în partea de exterior, e distanță foarte mare între mese, aproape 5 metri. Există toate cerințele pentru a respecta distanță socială.”

În localitatea Șurdeșți din Maramureș, doi soți au amenajat un mic sat cu case recondiționate care respectă arhitectura zonei. Au igienizat și dezinfectat căsuțele din lemn și acum fac pregătiri pentru aranjarea curții unde va fi servită masă.

Citește și
Litoralul se pregătește să primească turiștii. Cum se va face plajă vara aceasta
Stațiunile din sudul litoralului românesc nu sunt pregătite să primească turiști

Ciprian Maak, proprietar pensiune: „Fiecare casă are intrare separată. Vorbim de distanță socială destul de mare”.

În Baia Sprie, primii turișți au ajuns deja la pensiunile din zonă. Precauți, oamenii și-au luat toate măsurile de siguranță și s-au cazat în căsuțe individuale, cu bucătărie proprie.

Alina Bota, turistă:Seara ne gătim la cuptor, suntem bine aici și suntem izolați. Ne luăm măsurile minime de protecție, nu ne-a fost frică să pornim la drum.”

În curtea pensiunii, turiștii au la dispoziție și un cuptor din lut unde își pot prepara pâine de casă, iar localnicii sunt dispuși să-i ajute.

Turist: „O să facem diseară o pâine în cuptor aici. O frământă tanti Marița, dintr-un sat de aici, o frământă și o face cu ierburi și ulei de semințe, presat la rece. Va fi ceva de vis.”

Daniel Leș, proprietar pensiune: „Ne bucurăm că oamenii au înțeles că se poate face turism de calitate și la noi în țară, în liniște. Căsuțele sunt dispersate prin toată livada, la cel puțin 50 de metri. Fiecare căsuța are bucătăria ei, plită electrică, cafetieră, tot ce e nevoie. Mâncarea o pot cumpăra de la piață, de la producătorii locali. Avem și tot ce e necesar de la viziere, mănuși, dezinfectați, dar spre deosebire de anii trecuți, majoritatea vor să fie singuri.”

Și în Bucovina, un complex de căsuțe vechi restaurate din Câmpulung Moldovenesc își așteaptă oaspeții.

Ciprian Savin, proprietar pensiune:Am amenajat pe această prispă câte o masă doar pentru cei cazați în căsuțăNu va fi interacțiune. Ospătarii vor avea o masă secundară unde vor pune platourile, iar turiștii se vor servi singuri. Este o casă cu mobilier mai elegant și care oferă o experiență a anilor 1850. Ei vor lua masa exact că acum 200 de ani. Pe prispă, ca boierii la conac.”

În unele locuri, turiștii au făcut rezervări până în septembrie. O zi de cazare, cu toate mesele incluse, costă între 160 de lei și 400 de lei.

Citește și...
Turismul revine la viață în România. Ce pregătesc hotelierii pentru perioada următoare
Turismul revine la viață în România. Ce pregătesc hotelierii pentru perioada următoare

Turismul revine de luni la viață. Va fi o dezmorțire treptată pentru că nu doar proprietarii afacerilor sunt obligați să se adapteze, ci și pentru că oamenii trebuie să recapete curaj.

Stațiunile din sudul litoralului românesc nu sunt pregătite să primească turiști
Stațiunile din sudul litoralului românesc nu sunt pregătite să primească turiști

Dacă în nordul litoralului patronii hotelurilor sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile, în sud, acolo unde sunt stațiunile frecventate mai mult de familiile cu copii și de pensionari, patronii abia au început amenajările.

Data de la care vom putea merge în vacanță în străinătate. În ce țări vom putea călători la vară
Data de la care vom putea merge în vacanță în străinătate. În ce țări vom putea călători la vară

Vacanţele în afara României primesc undă verde de luni. Oficialii au anunţat că de la 1 iunie sunt permise plecările cu trenul, autocarul ori maşina personală.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.