Tren de epocă în nord-vestul Rusiei, tras de o locomotivă cu aburi. Cum arată în interior

×
Codul embed a fost copiat

Undeva în nord-vestul Rusiei, la granița cu Finlanda, un tren de epocă își duce pasagerii într-o călătorie înapoi în timp. Mobilierul din vagoane și decorațiunile amintesc de începutul secolului 20.

În timp ce călătorii se relaxează cu o ceașcă de ceai rusesc, făcut, bineînțeles, la samovar, fochiștii lucrează din greu în locomotiva cu aburi să alimenteze cazanul cu suficient cărbune.

Traseul Expresului Ruskeala începe în orășelul Sortavala, pe malul lacului Ladoga, și continuă pe o distanță de aproape 30 de kilometri, prin păduri pitorești, lângă lacurile din nordul republicii ruse Karelia. În vagoanele construite în Germania, amenajările interioare au fost inspirate de stilul începutului de secol 20. De la abajururile lămpilor până la draperii și covoare, totul aduce aminte de moda acelor ani.

D-na Gavrilova, pasageră: „Draperiile de la ferestre, cu acei ciucuri minunați, ne-au dat prima impresie că acesta e un vagon retro. Nu sunt ca draperiile pe care le avem la trenurile moderne. Și holul cu mochetă... E minunat”.

Și controlorii sunt îmbrăcați în haine de epocă, dar nu uită că pandemia nu a trecut, așa că poartă măști de protecție.

Citește și
Plaje italia
Destinații de plajă în aprilie. Unde poți merge la mare în Europa și nu numai

Oksana Usoyich, controlor de tren: „Îmi place să mă las absorbită într-o perioadă care mai există doar în imaginația noastră. Dar aici putem să trăim în mijlocul ei, ceea ce e foarte interesant și captivant”.

În vagonul-restaurant, pasagerii se bucură de călătorie alături de un ceai, o cafea sau o prăjitură. Dar, în timp ce aici atmosfera e una liniștită, lucrurile stau cu totul altfel în fața trenului. Garnitura e trasă de o locomotivă sovietică din 1953, pusă în mișcare de aburi, iar alături de conductor sunt doi fochiști care alimentează cazanul cu cărbuni.

Chiar dacă numărul pasagerilor a scăzut în ultimul an din cauza pandemiei, oficialii căilor ferate ruse spun că traseul rămâne unul popular și trenul este aproape întotdeauna plin. Garnitura retro a început să circule în 2019 și, de atunci, în vagoane au luat loc peste 130.000 de pasageri din toată lumea. Prețul unui bilet costă în jur de 450 de ruble, adică aproximativ 25 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
Citește și...
Ultima călătorie a familiei regale Romanov, atracție turistică în Rusia. Cum a fost reconstituită
Ultima călătorie a familiei regale Romanov, atracție turistică în Rusia. Cum a fost reconstituită

Turiştii curioşi cu privire la trecutul imperial al Rusiei pot lua acum un tren special prin Munţii Urali pe o rută parcursă de unii membri ai familiei regale înainte de execuţia lor în 1918, informează Reuters.

Recomandări
Donald Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina, la două zile după ce s-a declarat
Donald Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina, la două zile după ce s-a declarat "furios"

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin "îşi va face partea sa" de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe din România, pe 1 și 2 aprilie. HARTĂ
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe din România, pe 1 și 2 aprilie. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți două coduri galbene de vânt puternic pentru județe din sudul și estul țării.

Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiţi să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie
Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiţi să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni că Ministerul Muncii și-a asumat crearea unui mecanism de protecție pentru românii care întâmpină dificultăți la plata facturilor de energie electrică.