Trei muzee din România au primit cea mai înaltă disticție Michelin, trei stele
Trei muzee din România - Muzeul Național de Artă, Muzeul Țăranului Român, ambele din Capitală și Muzeul Astra din Sibiu - au primit cea mai înaltă disticție Michelin, trei stele.
Au ieșit în evidență prin renume, valoarea exponatelor și modul în care le-au pus în valoare. Ghidul lansat de companie la 20 de ani de prezență în țara noastră include 500 de palate, trasee turistice și muzee, împărțite în 50 de categorii.
Întins pe aproximativ 90 de hectare, Complexul Muzeal Astra din Sibiu este printre cele mai vizitate locuri din România. Vizitatorii pot admira peste 400 de căsuțe perfect conservate care spun povestea țăranului român. Dar muzeul înseamnă mai mult de atât.
Ciprian Ștefan, Directorul Muzeului Astra: "Am primit această distincţie pentru că noi ştim cum să dezvoltăm produse culturale de calitate, să implicăm comunitatea, să implicăm vizitatorii, să implicăm şi resursa umană din mediul rural".
Aflat în Palatul Regal, clădire de patrimoniu și inima monarhiei din România, Muzeul Naţional de Artă al României adăposteşte capodopere renumite la nivel internaţional, precum picturi de Rembrandt, Grigorescu sau Luchian.
Călin Stegerean, Directorul Muzeului Național de Artă al României: "Deţine cel mai important patrimoniu de artă din România şi de asemenea funcționează în spaţii importante din punct de vedere arhitectural. În felul acesta el (muzeul) ajunge în atenţia iubitorilor de călătorii".
Triada de trei stele este întregită de Muzeul Țăranului Român, aflat tot în București. Lista instituțiilor de cultură adăugate în ghid cuprinde 45 de muzee. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pildă, a fost distins cu două stele Michelin. Cele mai apreciate au fost costumele.
Tudor Sălăgean, Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei: "Muzeul are un patrimoniu care este foarte reprezentativ pentru toate etniile din Transilvania. Are de asemenea prima expoziţie tactilă permanentă dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere".
Şi Palatul Banffy, care găzduieşte selecţia de picturi şi opere grafice decorative ale Muzeului de Artă din Cluj-Napoca a fost distins cu două stele. Clădirea este cel mai important monument baroc din România.
Prestigiosul almanah Michelin recompensează tot ce are România mai bun, dar numai trei muzee au primit cea mai înaltă distincție, de trei stele.
Claudiu Spiridon, Manager Departament Cartografie Michelin: "Unul dintre criterii este renumele naţional sau internaţional al obiectivului respectiv, un alt criteriu îl reprezintă valoarea obiectivului, vechimea, unicitatea, De asemenea, accesibilitatea publicului şi cum sunt puse în valoare exponatele".
În total, 11 destinații din cele peste 500 din ghid au fost recompensate cu trei stele. Majoritatea obiectivelor din catalogul aniversar Michelin sunt incluse şi în Ghidul Verde lansat de Michelin 2018 şi care poate fi cumpărat atât în România, cât şi în străinătate.