Tot mai mulți români merg în vacanța de vară în țările nordice. Trendul a fost botezat "coolcation" și a prins teren rapid
Tot mai mulți români dau zilele de vacanță petrecute sub soarele arzător pentru nopți albe în țările nordice.
Trendul, unul global, a fost botezat "coolcation" și a prins teren și la noi, după cum spun cei din domeniul turismului.
În destinații precum Norvegia și Islanda, oaspeții se bucură de răcoare în timp ce explorează zone cu ghețari, golfuri spectaculoase, dar și plaje cu reni.
De astfel de peisaje se bucura turiştii aflaţi în această perioadă în nordul Norvegiei. Oaspeţii au ocazia să admire ferme montane, cascade spectaculoase și munţi acoperiţi de zăpadă, dar scăldaţi de razele soarelui.
Judith Platon, turistă: "Aici este mult mai puțin aglomerat. Avem această senzație de libertate când te deplasezi în peisajul ăsta. Incredibil, e foarte colorat, foarte multe flori și case colorate. Este absolut superb pentru cei care fac fotografi".
Andreia Valter, turistă: "Este excepțional. O vreme de invidiat. Nu este caniculă, astăzi au fost între 15 și 20 de grade. Iar acum două zile am făcut plajă împreună cu renii, o plajă absolut superbă. Este un mix de munte, peisaje, animale, reni, dar și apă, fiorduri, lacuri. Este un all inclusiv total".
Gigi Cândea, ghid turistic: "Primul și cel mai mare avantaj este că e o excursie liniștită. Turismul nu este atât de sălbatic și sunt foarte puțini turiști. În fiecare loc unde te duceai aveai spațiu intim al tău, suficient încât să te simți ca și când ești stăpânul unei insule sau unei zone".
Potrivit agențiilor de turism, cererea pentru destinații cu temperaturi ceva mai scăzute a crescut cu 30 la sută față de anul trecut. Prețurile pornesc de la 1.300 de euro de persoană și pot ajunge până la 4.000, pentru o vacanță de 7 zile, cu bilete de avion și cazare incluse.
Florin Bidirel, director general agenţie de turism: "Sunt foarte mulți clienţi care încearcă pentru prima dată o astfel de experiență. Am putea spune că romanii fug de căldură."
Traian Bădulescu, reprezentant ANAT: "Vorbim de mii de turişti romani care sunt acum în ţările nordice. Vor să se şi relaxeze, dar şi să viziteze cât mai mult."
Nopțile în țările nordice sunt extrem de scurte, aşa că turiştii sunt sfătuiţi să se înarmeze cu răbdare şi să caute din timp soluţii pentru a reuşi totuşi să nu aibă doar nopţi albe.