The Telegraph: Biserica fortificata din Viscri, intre 23 cele mai frumoase edificii de cult din lume

Dată publicare: 30-11-2016 10:26
Dată actualizare: 03-12-2016 07:02


Biserica fortificata din Viscri

Biserica fortificata din Viscri a fost inclusa pe locul al cincilea intre 23 cele mai frumoase edificii de cult din lume, un top realizat de publicatia The Telegraph.

Britanicii povestesc despre constructie ca a fost transformata, in secolul al 16-lea, dintr-o capela in biserica. Fortificatiile dateaza din secolul al 12-lea, iar interiorul este destul de simplu, cu lambriuri din lemn de culoare inchisa, cu banci neacoperite si un culoar central ingust.

Viscri, unde se gaseste biserica, in Transilvania, face parte din satele romanesti cu biserici fortificate incluse in lista UNESCO. Intotdeauna restrans, in Viscri locuiesc si acum peste 500 de persoane”, scrie The Telegraph.

Pe locul al patrulea intre cele mai frumoase biserici din lume se afla Notre Dame du Haut din estul Frantei, construita in secolul al 18-lea, distrusa de un incendiu si de bombardamentele din 1944. Ea a fost renovata si in 1955 a fost redeschisa.

Biserica Bethlehem din Iran ocupa locul al treilea. Aflata in Isfahan, construita in secolul al 17-lea, peretii sai adapostesc 72 de picturi impresionante, insa bolta este, spun jurnalistii, de o ”frumusete sfidatoare”.

Biserica din lemn de la Borgund (Norvegia) a fost construita in 1180. Lacasul crestin, clasat pe locul al doilea in top, a fost ridicat pe o fundatie de piatra. In prezent, ea serveste drept muzeu si este cea mai bine pastrata biserica din lemn dintre cele 28 aflate in Norvegia.

Sanctuarul Las Lajas din Columbia este cea mai frumoasa biserica, dupa parerea britanicilor. Inalt de 100 de metri, construit in canionul raului Guaitara, a devenit loc de pelerinaj dupa ce Fecioara Maria s-ar fi aratat unei femei si fiicei surdo-mute a acesteia, in secolul al 18-lea. Actuala biserica gotica a fost construita intre anii 1916 - 1949. Un pod leaga sanctuarul de partea opusa a canionului.

In topul The Telegraph sunt cuprinse: Tsminda Sameba - biserica gergeti din Georgia, King's College Chapel din Cambridge (Marea Britanie), biserica Sf. George (Etiopia), St. Bartholomä am Königssee (Germania), Hallgrímskirkja (Islanda), biserica Maria Magdalena din Ierusalim, Sagrada Familia (Spania), Kizhi Pogost (Rusia), Cappella Palatina (Italia), Sainte-Chapelle (Franta), St. Bartholonew the Great (Marea Britanie), Felsenkirche (Germania), biserica Dmitry din Uglich (Rusia), Saint Sephanos (Iran), Church of Nativity (Bethlehem), Mátyás-templom (Ungaria), Thorncrown (Statele Unite) si Church of the Savior on Spilled Blood (Rusia).

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO