Centru de formare in mestesuguri traditionale romanesti, in casa Printului Charles din Viscri. "Peste 150 de oameni vin aici"
Printul Charles, aflat zilele acestea in Romania, a dus din nou numele tarii noastre in presa internationala. Site-urile au scris despre inaugurarea centrului de formare in mestesuguri traditionale, de la Viscri.
Proiectul de suflet al printului Charles include si workshopuri de restaurare traditionala, agricultura sau business la tara.
Bucuros de soarele care l-a intampinat la Viscri, Printul Charles a inspectat imprejurimile casei sale ca un adevarat gospodar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul curs a si inceput: 10 femei venite din toate colturile tarii invata sa coasa pe panza vechi motive populare, apoi vor preda aceleasi lectii altor invatacei. Este unul dintre proiectele de suflet ale Printului de Wales, pus la punct de fundatia care-i poarta numele.
Imbracat in costum si purtand cravata, printul Charles a ajuns de dimineata la Viscri, primul sat din Transilvania de care s-a indragostit. E un moment festiv, caci centrul de formare in mestesuguri traditionale amenajat in casa si sura Altetei Sale e gata sa-i primeasca pe cursanti.
"In 2016, peste 150 de romani vor urma cursurile gratuite de aici, de la centrul Viscri", spune Printul Charles.
Aura Woodward, directorul fundatiei pe care printul o patroneaza in Romania, ii da vesti bune: 10 doamne sunt deja gazduite in centru, unde deprind cusaturile traditionale.
Femeile stau la Viscri o saptamana, pe cheltuiala fundatiei Printului Charles si, la randul lor, vor transmite mai departe ce au invatat.
Alte 11 cursuri vor avea loc in viitor la Viscri. Tamplari si constructori vor afla cum pot pastra arhitectura fermecatoare a satelor transilvanene.
Mostenitorul coroanei britanice a ajuns marti pe domeniul sau de la Valea Zalanului, unde s-a bucurat de o plimbare pe dealurile inverzite. In ciuda trasnetelor si a ploii, printul si-a pastrat calmul englezesc si a continuat sa admire privelistea, urmat de suita sa. In drumetie l-au insotit gazda sa, contele Tibor Kalnoky, dar si numerosi biologi si ghizi locali.
Farkas Jozsef, localnic: "Este foarte popular ca nici nu mi-a venit sa cred si asta e mare calitate. Se uita la tot, la animale, la pasari si mai ales la flori."
Pe unde trece, Printul Charles reinvie sperante: in Valea Zalanului, unde mai traiesc doar 150 de suflete, oamenii spera ca satul va ajunge pe harta locurilor preferate de turistii straini, atrasi de viata simpla de la tara.
Cu toate ca sunt foarte izolati, cei din sat spun ca produsele lor au inceput sa fie foarte cautate, mai ales de turisti.
Valea Zalanului a inceput sa se schimbe incetul cu incetul de cand printul Charles vine aici, localnicii au reusit sa amenajeze chiar un muzeu al satului intr-o casa batraneasca si acum spera ca si mostenitorul coroanei Marii Britanii sa vina sa o viziteze.
Alteta sa ar putea trece pragul muzeului chiar miercuri, dupa o scurta plimbare cu caruta.