Metoda prin care puteti sa va construiti o casa precum cele de la Muzeul Satului. "Este ca un joc de Lego"

Dată publicare: 30-08-2015 10:03
Dată actualizare: 02-09-2015 07:00


Muzeul Astra din Sibiu vrea sa aduca la viata casele bunicilor cu prispa, pridvor de lemn, si vatra in bucatarie.

Muzeul a lansat de curand o ampla campanie de promovare a locuintelor traditionale romanesti. Specialistii pun la dispozitie planuri vechi, dar si mesteri capabili, sa lucreze in stil autentic. Ideea a atras deja multi clienti, care vor sa-si construiasca astfel de case de poveste.

Cu aproape 25.000 de euro, poti sa-ti alegi casa dorita iar suma include proiectul, manopera, planurile vechi precum si materialele de constructii. Suprafata trebuie sa se incadreze intre 70 si 100 de metri patrati. Proprietarul trebuie sa aiba insa un loc de casa si o fundatie solida. Strainii sunt fascinati de idee.

Cinci modele de case vechi sunt in oferta: de la locuinte traditionale din zona Brasovului pana la Delta Dunarii. Evident, nu lipseste nici arhitectura veche din Marginimea Sibiului.

Ciprian Stefan, manager Muzeul Astra: "O casa cu trei incaperi, in afara de eficienta impotriva cutremurelor si termica, este o casa sanatoasa, o casa care respecta natura, o casa care poate fi nu doar de vacanta dar si de locuit."

Constructia dureaza 2 luni. Casa va fi apoi dezmembrata si transportata pe terenul cumparatorului.

Camelia Galatar, sef serviciu restaurare: “Este ca un joc de lego. Noi il facem aici, inseriem tot materialul, demontam si il transportam la fata locului."

Turistii aflati prin muzeu au avut putut vizita toate cele cinci case model.

Pasiunea pentru casele traditionale l-a adus pe un roman nascut in Statele Unite, descendent
al unei vechi familii de boieri munteni, pe dealurile de la Bran. Tot cei de la Astra Sibiu i-au oferit planurile vechi ale unei gospodarii care a fost apoi reconstruita la Poalele Bucegilor.

Dan Dimancescu proprietar: "Am cerut specific ca tot lemnul sa fie taiat cu mana, pentru ca numai astfel poti pastra textura."

Si printul Charles promoveaza dezvoltarea comunitatilor rurale prin revenirea la meseriile tradionale. In casa pe care o are la Viscri, va fi amenajat un centru de instruire, unde localnicii
vor invata, cum se restaureaza casele vechi.


VIDEO PROTVPLUS.RO