Stațiunile de pe litoral cu cele mai bune oferte pentru românii cu bugete mici
Românii care au copii, însă nu dispun de un buget prea mare pentru vacanță, dar care vor totuși să meargă anul acesta pe litoral, găsesc oferte convenabile la Eforie și Costinești.
În cele două stațiuni pot sta cinci zile cu aceeași bani pe care i-ar pregăti doar pentru un sfârșit de săptămână în Mamaia ori Vama Veche.
La fel de adevărat este că nu pot avea așteptări foarte mari în materie de cazare și mese la restaurant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei mai mulți dintre românii care merg la Eforie sunt părinți cu copii trecuți de zece ani - susțin hotelierii. Sunt atrași aici, în special, de prețurile mici.
La un hotel de trei stele, o familie cu un copil plătește pentru o noapte de cazare 350 de lei. La pensiuni, tariful scade sub o sută de lei.
Turist: „Bugetul cu tot cu cazare este undeva la 2.500 de lei cu tot cu cazare, pentru cinci nopți, un prânz în jur de 60-70 de lei.”
Turist: „Pentru mine mi se pare stațiunea cea mai convenabilă la prețuri, comparativ cu Mamaia care e... nici nu mă duc că-i prea aglomerat. Aici mi se pare mai lejer și plaja mai liniștită.”
În Eforie, la ora prânzului, terasele nu se aglomerează pentru că cei mai mulți merg la autoservire.
Liviu Mocanu, bucătar: „Am păstrat prețurile de anul trecut și acum costul lor este de 20-25 de lei un meniu complet cu ciorbă și felul doi.”
Mai departe, la Costinești, tiparul turiștilor se schimbă. Cei mai mulți sunt elevi de liceu ori studenți sau tineri de până în 30 de ani, pentru care nu contează prea mult locul de cazare. Vin de obicei în grupuri și închiriază câte o vilă. Apoi împart costurile.
Turist: „E super ok cazarea și prețurile sunt bune aici. Nu știu, 30 și ceva de lei de persoană, ceea ce este ok.”
Turist: „Noi am dat pentru trei persoane 240 de lei.”
Turist: „Iți oferă mai multe posibilități din punct de vedere financiar. Poți să mergi la o terasă, poți să mănânci cu mulți bani, dar poți să te duci și la terase unde să fie la prețuri rezonabile.”
Când vine vorba despre distracție pe mare, turiștii care merg în Costinești pot alege între plimbări cu șalupa, hidrobicicleta ori caicul.
Dragoș, administrator baza nautică: „La un caiac este 15 lei de persoană pe oră, la o hidrobicileta este undeva la un 50 de lei, ambarcațiunea, adică patru persoane pe ea, o plimbare cu vaporașul este undeva la 10 lei copilul și 20 de lei adultul.”
Reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc susțin că stațiunile Costinești și Eforie au devenit preferatele turiștilor cu bugetul de vacanța redus.
Dragoș Răducanu, vicepreședinte FPTR: „O familie care vine cu 1000 de lei în anumite locații pot să stea o săptămână.”
Acum în Costinești și Eforie sunt înregistrați oficial peste 20.000 de oaspeți.