Stâna de pe Transalpina a prins din nou viață, după ce anul trecut a fost incendiată
Cunoscuta stână de pe Transalpina, unde turiștii obișnuiau să poposească, a prins din nou viață, duminică, după ce anul trecut a fost incendiată.
De acum, ciobanii se laudă și cu un punct gastronomic local. Acolo, oaspeții își pot potoli foamea cu preparate tradiționale, greu de ignorat.
Cu muzica tradiţională - aşa au fost primiţi oaspeţii la stâna de pe Transalpina, care şi-a redeschis porțile. Iar gazdele au păstrat tradiţia şi au pus pe mese preparate specifice locului.
Marioara Băbu, proprietara punctului gastronomic local: „Tocană de oaie, bulzul cu carne de porc şi vită, toate preparate aici în jurul stânii, mămăligă, brânza, smântâna, balmoş şi multe alte. Vorbim despre produse montane şi un punct gastronomic local în vârful muntelui”.
Sabin Fărcaș, director adjunct al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane: „Punctele gastronomice locale sunt capabile să conserve un patrimoniu gastronomic extraordinar”.
Stâna a renăscut după ce anul trecut a fost înghiţită de flăcări. Ciobanii au fost nevoiţi să refacă întreaga aşezare păstorească, pentru că focul a distrus tot ce a întâlnit în cale.
Turist: „După incidentul de anul trecut, uite că Dumnezeu o ajutat-o pe Marie şi cu Gheorghiţă să refacă şi încă ceva mai frumos decât a fost”.
Proprietarii au amenajat acolo şi un muzeu, cu zeci de costume populare şi obiecte vechi, adunate din întreaga ţară.
Stâna poate fi vizitată până la toamnă. Atunci, bacii se întorc acasă cu turmele, însă vor reveni cu oile pe Transalpina anul viitor.