Sezonul estival nu s-a încheiat. Litoralul încă este vizitat de turiști

Ultima actualizare: 03-10-2020 19:53

Primul weekend de octombrie a venit ca o palidă consolare pentru hotelierii de la malul mării.

Temperaturile de vară le-au adus noi clienți. Au fost 25 de grade în aer, iar turiștii s-au încumetat să facă și o baie în apa care se menține la pragul de 20 de grade Celsius.

În acest sezon, pandemia a tăiat o treime din totalul de vacanțe pe litoral.

Vremea bună a ajutat industria hotelieră să împingă sezonul dincolo de luna septembrie. Pe litoral încă mai ajung turişti, bucuroși că se pot relaxa în liniște.

Radiografia sezonului arată că, în acest an, cei mai mulți turiști au ezitat să facă rezervări din timp. Se observă, astfel, o creștere în zona de oferte last-minute accesate. Românii au optat pentru vacanțe scurte, de numai câteva zile. Dar acesta pare deja un obicei.

Potrivit unor date necentralizate încă, în această vară, durata medie a sejurului la Marea Neagră fost de aproximativ 5 zile, la fel ca anul trecut. Nici costurile n-au diferit: pentru vacanță, turiștii au plătit, în medie, precum în 2019: 471 de euro.

Totuși, oficialii din industria turismului spun că a fost un sezon infernal pentru hotelieri. În special din cauza măsurilor impuse de autorităţi şi a incertitudinii. E drept, și frica de aglomerație a făcut că numărul turiştilor să scadă.

În 2019, pe litoral au ajuns peste 1,2 milioane de oameni.

Ionuț Nedea, CEO al unei agenţii de turism: „Numărul de turişti, conform datelor pe care le avem în acest moment, la nivelul întregului litoral, a fost cu 30% mai mic”.

Potrivit tour operatorului litoralulromanesc.ro, cei mai mulţi turişti au venit pe litoral din Bucureşti, aproape 40%, urmaţi de cei din Timişoara, Iaşi, Prahova, Cluj şi Braşov.

În acelaşi timp, cele mai căutate staţiuni în 2020 la Marea Neagră au fost Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Saturn şi Venus.

Deşi într-un număr mai mic, turiştii au lăsat destulă mizerie. Peste 80 de voluntari s-au mobilizat sâmbătă să adune deșeuri de pe plajă.

Voluntar: „Foarte mult plastic, foarte multe pungi de chipsuri, sticle de bere, chiştoace”.

De pe un singur sector din Constanța, voluntarii au umplut cu gunoaie 150 de saci.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO