Aparitie foarte rara in Romania. Patru pasari flamingo au fost fotografiate pe un lac, spre bucuria ornitologilor. FOTO
Pasarile flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o aparitie extrem de rara pentru Romania si au fost observate in cursul uneia din iesirile pe teren din cadrul Expeditiei Nationale a Societatii Ornitologice Romane (SOR).
FOTO: Florin Stavarache
Astfel, pe data de 20 august, in localitatea Vadu, au fost observate si fotografiate patru pasari flamingo.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prima persoana care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expeditionar al SOR a venit sa vada cele patru exemplare.
Pentru ca pasarile se sperie usor de oameni, ornitologii folosesc la observatii binocluri si lunete cu putere ridicata de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist si a reusit sa fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au multumit si cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor, se arata intr-un comunicat al SOR.
Specia are raspandire in Europa, Africa si respectiv Asia. In Europa are o distributie larga, predominant in bazinul Mediteranei.
Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant Societatea Ornitologica Romana: "Observatia care a fost facuta in expeditia nationala a Societatii Ornitologice Romane este probabil una dintre cele mai frumoase si mai rare de care ne puteam bucura in aceasta perioada. Este vorba despre patru exemplare de flamingo o specie pe care mai toata lumea o stie drept o specie exotica. Aceasta specie ajunge in Romania, extrem, extrem de rar si accidental, acum sunt in migratie, un inceput de migratie."
Potrivit specialistilor, pasarile au stat pe lacul Sinoe o zi, apoi au plecat, find observate, tranzitoriu, in zona Tuzla. Vestite pentru frumusetea lor, pasarile flamingo traiesc in Europa, Africa si Asia. In Europa, pot fi intalnite in bazinul Mediteranei. La noi in tara apar foarte rar si nu isi fac aici cuibul. Capata culoarea roz datorita datorita cantitatii mari de crustacee pe care le mananca.
In Romania, specia este o specie cu aparitie foarte rara in special pe coastele Marii Negre sau in Delta Dunarii, respectiv sistemul lagunar, dar fara a prezenta o populatie cuibaritoare.
Flamingo prefera habitatele cu intindere mare de apa de adancime redusa, respectiv 30-50 cm, unde cauta hrana in mal cu ajutorul ciocului. Se hraneste in special cu nevertebrate de toate genurile, pe care le filtreaza cu ciocul din malul de pe fundul lacurilor.
Culoarea roz o capata datorita cantitatii mari de carotenoizi pe care o obtine din consumul crustaceilor capturati pe fundul lacurilor cu apa salmastra. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masa corporala de 2,1-4,1 kg.
SOR organizeaza inca de la infiintare, din 1990, tabere ornitologice si expeditii in Delta Dunarii. Anul acesta, actiunea a avut loc in perioada 12-24 august, in doua locatii – la Maliuc si la Vadu. Actiunea este organizata de profesorul Eugen Petrescu si este finantata din fondurile SOR, dar beneficiaza si de sponsorizari.