Acvila Arlie, deranjata de taietorii de lemne din Romania. Populatia de acvile, pusa in pericol de activitatile umane
Arlie, o acvila tipatoare mica, a fost deranjata de taietorii de lemne, insa a cuibarit cu succes si anul acesta in Romania.
Aceasta este concluzia expeditiei de verificare a cuiburilor de acvila tipatoare mica (Aquila pomarina), pe care Sebastian Bugariu, biolog al Societatii Ornitologice Romane (SOR), a intreprins-o alaturi de Jan van Diermen in cateva dintre teritoriile din situl Piemontul Fagaras.
Anul acesta, pasarea cu transmitator a fost observata langa cuib de catre Ciprian Fantana, la sfarsitul lunii iunie. Cu ocazia verificarii din iulie, specialistii nu au mai reusit sa o vada pe Arlie, dar au investigat cuibul, confirmand faptul ca puiul este in stare buna, intr-un stadiu avansat de dezvoltare.
Arlie este ultima acvila monitorizata satelitar de biologii din Romania. Ea face parte dintr-un grup de 19 pasari care au fost inelate si dotate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE+ ”Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, proiect al carui beneficiar a fost Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu, in parteneriat cu Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana.
Potrivit specialistilor, in aceasta perioada, mama acvila sta mai departe de cuib, pentru ca a inceput sa se hraneasca, nu mai cloceste oul, nu mai este nevoie sa supravegheze in permanenta puii mici. La acvilele tipatoare mici, in prima parte a perioadei de crestere a puilor apare fenomenul denumit cainism - puiul mai mare il ucide pe cel mai mic, fiind ulterior singurul care beneficiaza de hrana adusa de parinti.
In 2011, una dintre acvilele monitorizate satelitar de ornitologii romani a fost ucisa de locuitorii unui sat din Zambia. Puiul respectiv (denumit Lisa) provenea dintr-un cuib identificat in anul respectiv. Lisa nu a mai revenit din Africa, dar an dupa an, acelasi cuib a fost ocupat de adultii care au cuibarit cu succes. si in 2016, in Piemontul Fagarasului, parintii Lisei au un alt urmas, observat de biologi in acelasi cuib.
Spre deosebire de anii trecuti (2014 si 2015), Arlie a folosit in 2016 un alt cuib. Biologii au verificat si actualul cuib si cel din 2014 si 2015, iar la cel din anii anteriori au gasit semnele unor lucrari forestiere care s-au desfasurat in imediata apropiere a cuibului probabil primavara devreme. Pe marginea drumului forestier era rumegus, un spatiu de depozitare de busteni, respectiv a aparut si un nou drum forestier in zona, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasarea a schimbat cuibul in 2016.
Reprezentantii SOR spun ca lucrarile forestiere sunt interzise dupa jumatatea lunii martie in teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt pasari sensibile si sunt deranjate de activitatile umane. In cazul in care sunt deranjate in perioada de cuibarire, in special la inceputul acesteia, in lunile aprilie-mai, acvilele pot parasi ouale si nici nu mai depun altele in alt cuib, intreaga ponta din acel an fiind astfel compromisa.
SOR spera ca in zona va fi implementat Planul de Management realizat in decursul anului trecut, care are prevazute si astfel de masuri de protectie, fiind si o responsabilitate legala pentru situl Natura2000, si ca in acest fel se vor limita factorii de perturbare a acestei specii protejate de lege. Daca activitatile umane se vor intensifica, atunci populatia de acvile va fi pusa in pericol.