Satul fantoma din Banat. Ultimul localnic s-a stins in secolul trecut, insa biserica are acoperis nou
Pierdut pe coama unui deal, Lindenfeld, un sat din Caras-Severin, isi duce vesnicia intr-o tacere apasatoare. Din cele 61 de case ridicate de o parte si de alta a drumului prafuit, doar trei mai au acoperis.
Satul de nemti si slovaci, originari din Boemia, a fost abandonat in graba de locuitori dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Cei mai multi au plecat in Germania, iar ultimul localnic s-a stins din viata la sfarsitul secolului trecut. Locul, de o frumusete rara, dar si povestile care au trecut granita uitarii, atrag insa, in fiecare an, sute de turisti.
Drumul spre Lindenfeld sau "Campul cu Tei", asa cum i se mai spune satului parasit din Caras Severin, nu este deloc usor. De la Poiana, pana in varful dealului, traseul de patru kilometri poate fi parcurs numai cu o masina de teren.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din casa ultimului locuitor din Lindenfeld nu a mai ramas acum mare lucru. De pe drum, prin geamurile locuintei din caramida si pamant, se vad peretii scorojiti de vreme si resturi de mobilier. In casa ultimului locuitor al Lindenfeldului, pe jos, e un papucel vechi de copil.
O alta casa, cu usa de lemn intredeschisa, parca asteapta si acum ca un musafir sa-i treaca pragul. Nicaieri insa nu e tipenie de om. In Biserica din mijlocul satului, pe un perete scorojit, a dainuit o icoana. Testul timpului l-a trecut si crucea din altar. Un fost localnic se pare a renovat din proprie initiativa acoperisul locasului de cult, dar nimeni nu stie sigur.
De cativa ani, prin satul parasit mai trec din cand in cand doar grupuri razlete de turisti. Oamenii din localitatea invecinata cunosc cel mai bine povestea satului pierdut care a prins viata in 1827, cand in zona au sosit zeci de familii de colonisti,din Boemia Superioara. "Au fost adusi asa numitii pemi, in Banat”, expliuca profesorul Simion Liuba. „In 1945 au fost mobilizati direct pe front. Unii din ei au fost transportati, deportati, de fapt, in Uniunea Sovietica si numarul lor a inceput sa scada"
Cu timpul insa, peste toate s-a asternut uitarea. "Or plecat in Germania, cand eram eu mica”, povesteste o batrana din partea locului. „Or plecat cativa si atunci s-or mutat toti si uite, acum a ramas satul pustiu." Deocamdata, autoritatile locale si judetene nu au niciun plan in ceea ce priveste viitorul satului abandonat.