Un preot din Salaj a reusit sa transforme satul sarac intr-un loc cu profit. Pomii fructiferi i-au salvat pe sateni
Semn ca omul harnic sfinteste locul, un preot din Salaj a transformat satul sarac si izolat in care slujeste intr-un loc plin de speranta.
I-a incurajat pe oameni sa puna pomi fructiferi in loc de porumb si floarea soarelui. Recolta se vinde bine la magazinele si fabricile din zona, iar profitul se intoarce la cultivatori.
Acum cativa ani, Cozla era un sat uitat de lume, marginit de dealuri abrupte. Dar s-a transformat odata cu venirea in sat a preotului Adrian Bora. Parintele a gasit un loc trist, din care tinerii fugeau spre orase. A studiat potentialul zonei si a investit intr-o livada de nuci.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Bora preot: "Am reusit sa vedem ca lucrurile prind contur si mergem mai departe cu acest curaj, incercam sa oferim alternative oamenilor tineri de a-si castiga existenta in satele lor natale, in tara lor, aici in Transilvania, pentru ca avem un mare potential in ceea ce priveste pomii si arbustii."
Dupa doi ani de munca, investitia a inceput sa aduca profit, iar tinerii ramasi in sat au inteles ca fructele pot fi mai banoase decat lanurile plantatii de porumb sau floarea soarelului. Pe 1500 de metri patrati o femeie are acum coacaze. Fructele recoltate au ajuns deja in fabricile de produse naturiste, iar profitul e de 6000 de euro pe an.
In urma cu 10 ani aceste terenuri erau in paragina. Nu a durat mult pana cand preotul a intuit potentialul agricol al zonei si a indemnat oamenii sa investeasca in plantatii de coacaze si capsuni. In scurt timp investitia a dat roade, iar acum oamenii se gandesc la extindere.
Sotii Florian au lucrat 7 ani in Italia, dar dorul de casa i-a chemat in satul natal. Cand s-au intors, au transformat terenul pe care il aveau intr-o livada frumoasa de meri, tot la sfatul preotului.
Ica Florian, proprietar teren: "La inceput ne-o fost frica, cand i-am vazut ca sunt asa mici. Acuma suntem mandri ca sunt asa mari si frumosi".
Acum productia lor este pregatita sa fie livrata la marile supermarketuri din zona. Insa planurile preotului nu se opresc aici. El vrea sa incerce si culturile de goji sau lavanda.