S-a deschis cel mai mare strand cu apa sarata din Romania
Cel mai mare strand cu apa sarata din Romania, cu o suprafata de 5.200 de metri patrati, a fost deschis sambata la Praid (Harghita), investitia in valoare de 1,55 milioane de euro fiind realizata integral din fondurile salinei din statiune.
Strandul de la Praid a fost amenajat pe amplasamentul unui vechi strand, deteriorat si inchis de cativa ani, scrie Mediafax.
Potrivit sefului Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian, strandul se intinde pe o suprafata de 5.200 de metri patrati, din care luciul de apa este de 1.942 de metri patrati.
Strandul are doua bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adancime, care creste treptat pana la 90 de centimetri si apoi pana la adancimea maxima de 1,20 metri.
"Intre bazinele destinate copiilor si piscina mare, dotata cu un bar si care are adancimea de 1,60 metri - exista o zona de trecere de un metru, sub un pod, o zona de interconectre a bazinelor. Este cel mai mare ansamblu de acest gen din Transilvania si din Romania", a declarat seful Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian.
Zona de plaja acopera o suprafata de 2.478 de metri patrati si se intinde de-a lungul bazinelor, dar si pe o terasa amplasata pe acoperisul unei cladiri care face parte din ansamblu. in prezent, au fost instalate 300 de sezlonguri care nu se platesc separat.
In cladirea cu etaj functioneaza o linie de autoservire, bucataria, un bar, o terasa-restaurant descoperita si una acoperita, iar la parter se afla un magazin de prezentare si de desfacere a produselor proprii salinei, vestiarele, dusurile, toaletele, precum si un punct de prim-ajutor, cu personal medical pregatit sa acorde asistenta celor care au nevoie.
Apa calda menajera si pentru dusuri este produsa de instalatii solare.
"Este ca in occident, nu am mai vazut un alt strand ca acesta in Romania", a spus o turista din Timisoara, iar un barbat din Piatra Neamt, care a vazut proiectul strandului pe site-ul Salinei Praid, a afirmat ca "este mai frumos in realitate decat pe internet".
Sambata, inainte de inaugurarea oficiala, programata la ora 14.00, intrarea in strand a fost libera, iar cateva sute de persoane au profitat de oferta ca sa viziteze complexul si sa faca o baie in apa sarata.
La randul sau, constructorul Ioan Petrea de la Izorep Targu Mures a afirmat ca strandul din Praid "depaseste, din punct de vedere arhitectural, orice constructie de gen ridicata pana in prezent in Romania", iar calitatile terapeutice sunt "de necontestat", apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate in sare din tara si avand o concentratie de 220 de miligrame de clorura de sodiu pe litru.
Potrivit sefului Salinei Praid, Seprodi Zoltan, investitia in amenajarea strandului se ridica la 1,55 milioane de euro si a fost asigurata in intregime din fondurile salinei.
Deschiderea strandului este doar "primul pas" dintr-un proiect amplu de dezvoltare turistica a Salinei Praid.
"Urmeaza, dupa acest prim pas, un hotel de patru stele vizavi de strand, care necesita fonduri mari, cam 15 milioane de euro conform studiului de fezabilitate, pe care il vom construi impreuna cu parteneri privati si din fonduri europene, realizarea unei zone de camping fata in fata cu baza de tratament din statiune si dezvoltarea bazei de tratament din salina cu un nivel mai jos, pe care o vom amenaja intr-un stil neconformist. De asemenea, intentionam sa separam zona de agrement de cea pentru tratament, astfel incat persoanele suferinde sa se poata bucura de liniste si de intimitate, dar nu vor lipsi de aici si punctele de distractie", a explicat directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan.
El a sustinut, insa, ca pentru realizarea acestor obiective "este nevoie si de vointa politica", intrucat "salina este 51% a statului si 49% a Fondului de Proprietate".
Conducerea Salinei Praid spera ca investitia in strandul din statiune va fi recuperata in scurt timp.
Costul unui bilet este de 25 de lei pe zi pentru adulti si de 15 lei pentru copii, strandul functionand zilnic, intre orele 10.00 si 20.00. Joia si sambata exista si program de seara, intre orele 21.00 si 23.00.
Studiul de fezabilitate al proiectului privind construirea strandului din statiunea Praid a fost aprobat in 2012, iar anul trecut, in aprilie, au inceput lucrarile in valoare de 1,55 milioane de euro, realizate din fondurile proprii ale Salinei Praid.
Salina Praid se afla in subordinea Companiei Nationale a Sarii - Salrom.