Românii sunt tot mai dispuși să-și petreacă vacanța în România, din cauza epidemiei de coronavirus
Epidemia de coronavirus îi determină pe mulți români să își regândească vacanțele.
Așa se face că pe litoralul românesc se înregistrează o creștere cu 30 la sută a cererilor pentru concedii, în timpul sezonului estival, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Managerii spun că unii dintre clienți au renunțat la plecările externe și știu că într-o situație de forță majoră își vor primi banii înapoi dacă aleg unități clasificate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deși pe plan mondial, turismul este afectat de răspândirea epidemiei de coronavirus, la noi se fac rezervări non stop.
Camelia Ciurea, managerul unei agenții de turism: „Suntem într-o perioadă de creștere a vânzărilor, aproximativ 30% față de aceeași perioada a anului trecut. Foarte mulți turiști profită de ultima lună de reduceri considerabile. Avem reduceri de 50-60% pentru extra sezon și 20% pentru sezon”.
Vacanțele pot fi achitate acum și cu un avans de 20%, iar restul banilor pot fi virați și cu 30 de zile înainte de dată concediului. Cei mai tentați să meargă în stațiunile de la noi sunt românii care au copii.
Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism: „Persoanele care fac rezervări pentru litoralul românesc pentru destinațiile interne sunt cele care nu mai pleacă pe destinațiile externe, le evita datorită acestui virus”.
Hotelierii de pe litoral susțin că în caz de necesitate, turiștii beneficiază de o prevedere din codul civil potrivit căreia în caz de forță majoră își primesc banii înapoi.
Art 1351 Forța majoră și cazul fortuit, Codul Civil
(1) Dacă legea nu prevede altfel sau părțile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forță majoră sau de caz fortuit
(2) Forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
Legea se aplică doar în cazul agențiilor de turism și a hotelurilor înregistrate oficial, acreditate și clasificate.
Anca Nedea, manager de hotel: „Noi credem că va fi un sezon bun, într-adevăr. Și în situația, să spunem, cea mai proastă în care statul român declara forță majoră din cauza corona virusului, mecanismele legale ne impun să returnăm banii clienților și să-i despăgubim. Nu mai spun că există și alte metode alternative și cu acordul clientului păstrăm depozitul, putem reprograma sejurul pentru sezonul următor sau pentru altă perioada”.
Și hotelierii din Delta Dunării anunță că până în acest moment toate pensiunile și hotelurile clasificate au 80% dintre camere rezervate pentru vacanța de primăvară.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, romania, coronavirus, concediu, hotelieri,
Dată publicare:
04-03-2020 20:22