Italia închide toate școlile din cauza coronavirusului. Decizii radicale la nivel global

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul italian a decis inchiderera tuturor şcolilor şi universităţilor din Peninsula până pe 15 martie, o nouă măsură drastică menită să curme răspândirea COVID-19.

În Italia, coronavirusul a ucis până acum 79 de oameni, fiind totuşi depăşită de Iran, care a raportat 92 de morți.

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că, pe plan global, rata mortalității Covid-19 a ajuns la 3,4%, peste estimările inițiale.

Prin comparație, gripa sezonieră ucide, în toată lumea, 0,1% dintre cei infectați.

Italia a raportat cel de al 79-lea deces, iar guvernul ia în calcul închiderea tuturor școlilor pentru 10 zile.

Citește și
coronavirus UE
Doi funcționari ai Uniunii Europene au fost depistați cu coronavirus

Între timp, Iranul a raportat 92 de cazuri fatale, până acum. Teheranul frapează și prin numărul mare de îmbolnăviri din rândul responsabililor politici. Vicepreședintele țării tocmai a fost testat pozitiv. Numărul total al cazurilor de îmbolnăvire a trecut de 94.000, în peste 80 de țări, iar al deceselor a ajuns la 3.214.

Măștile de protecție, furate din spitale

 

Furate din spitale, solicitate cu insistență de medici, rechiziționate de președinte - măștile de protecție sunt în centrul atenției în Franța, într-un moment în care epidemia de coronavirus se intensifică. Peste 10.000 de măști sanitare au fost furate din spitale - numai la Paris și Marsilia. Președintele Emmanuel Macron a decis rechiziționarea acestor echipamente de protecție, pentru a descuraja specula și a evita penuria. De asemenea, ministrul francez al Finanțelor a anunțat că guvernul va reglementa prețul pentru gelurile anti-bacteriene. Iar Rusia a suspendat exporturile de măști chirurgicale și alte produse sanitare.

Și directorul Organizației Mondiale a Sănătății a cerut populației să nu mai stocheze ori să irosească echipamente de protecție.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății: „Penuria lasă medicii și asistentele, aflați în prima linie a frontului, periculos de prost echipați. Nu putem opri COVID-19 fără să ne protejăm personalul medical”.

Italia rămâne cea mai afectată țară din Europa. Autoritățile iau în considerare instituirea unei noi „zone roșii” de carantină, în apropiere de Bergamo.

Săptămână crucială pentru italieni

 

Angelo Borrelli, directorul serviciului de protecţie civilă: „Această este o săptămână crucială pentru a vedea cum se va răspândi infecţia în ţară”.

Ministerul Sănătății de la Roma a recomandat oamenilor că în următoarele 30 de zile să nu se mai sărute și să nu-și mai dea mâna. O precauție pe care, de pildă, ministrul german de Interne o aplică deja. Zilele trecute, a refuzat să strângă mâna cancelarului Merkel.

Zeci de oficiali iranieni, infectați

 

Alarmantă este și epidemia din Iran. Întrucât zeci de membri ai Parlamentului de la Teheran sunt infectați cu COVID-19, ayatolahul Khamenei a semnat un decret care permite, cu titlu excepţional, aprobarea bugetului fără dezbatere şi vot în Parlament. Pe de altă parte, autoritățile iraniene au decis eliberarea temporară a 54.000 de deținuți, din cauza epidemiei care pare să fi ajuns și în penitenciare. Cu mănuși sanitare în mâini, ayatollahul a încercat să minimalizeze gravitatea situației.

Ayatollah Ali Khamenei, liderul spiritual suprem al Iranului: „Acest dezastru nu e așa de grav. Țara noastră a trceut prin altele și mai rele. Putem depăși asta prin rugăciune. Profetul elimina multe probleme!”.

„Butonul de panică”, activat de Banca Centrală a Americii

 

Rezerva federală, Banca Centrală a Americii, a apăsat butonul de panică pentru epidemia de coronavirus. Așa interpretează analiștii decizia-surpriză de reducere a dobânzii de politică monetară, cu o jumătate de procent.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale: „Asistăm la o răspândire extinsă a virusului. A început să se răspândească și aici, în Statele Unite. Însă pentru noi, ce contează în primul rând nu este epidemiologia, ci riscurile asupra economiei. Am sesizat un risc din perspectivă economică și am alest să acționăm”.

A fost o decizie de urgență a Rezervei Federale, luată pentru prima dată de la criză finaciară dintre 2007 - 2008.

Citește și...
Al șaselea caz de infectare cu coronavirus. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, cu afecțiuni cronice
Al șaselea caz de infectare cu coronavirus. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, cu afecțiuni cronice

Autoritățile medicale au confirmat miercuri alte două noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 în România: un băiat de 16 ani din Timișoara, rudă cu un pacient deja infectat și un bărbat de 71 de ani, din Suceava, întors de curând din Italia.

Doi funcționari ai Uniunii Europene au fost depistați cu coronavirus
Doi funcționari ai Uniunii Europene au fost depistați cu coronavirus

Doi funcţionari ai Uniunii Europene au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.

Ministrul german al Sănătății: ''Epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemie''
Ministrul german al Sănătății: ''Epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemie''

Guvernul german a estimat miercuri că omenirea se confruntă deja cu o ''pandemie'' provocată de noul coronavirus, şi afirmă că ia situaţia ''foarte în serios'', în timp ce numărul cazurilor de îmbolnăvire continuă să crească.

Recomandări
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat referendumurile organizate de Rusia în Ucraina şi a afirmat că nu au nicio legitimitate. ”Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis oficialul NATO.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile
Analiză Washington Post: „Când Putin spune că nu blufează ar trebui să îl credem”. Scenariile nucleare posibile

Un analist de securitate națională din Statele Unite a avertizat asupra scenariilor privind atacuri nucleare din partea Rusiei, atât asupra Ucrainei, cât și asupra țărilor din Europa care fac parte din NATO.