Românii încep să descopere farmecul călătoriilor de unul singur. ”Sentimentul e absolut fantastic”
La modă în anii '70, călătoriile de unul singur, cu rucascul în spate, fac din nou adepți. De această dată însă vorbim despre excursii în străinătate.
Chiar dacă nu au cu cine să împartă costurile, iubitorii acestui tip de turism spun că avantajele nu sunt de neglijat. Își organizează timpul așa cum vor, fără să îi bată cineva la cap și fac doar ce poftesc. De regulă, aleg cazarea la hostel sau chiar pe canapeaua unui localnic.
”Cam așa vezi absolut tot ce e acolo, de sus. Iar sentimentul e absolut fantastic. Momentul ăla în care răsare soarele".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Oana este managerul unei clădiri de birouri, iar în timpul liber adoră să călătoarească. A prins gustul vacanțelor individuale acum cinci ani, iar de atunci a fost în zeci de locuri din Europa și până în Asia și Africa- atât cu avionul, cât și cu mașina.
Așa și-a făcut curaj să zboare cu balonul cu aer cald, să facă scuba diving, parasailing și chiar bungee jumping.
Oana Ianoș, călător solo: ”La început este terifiant să mergi să călătorești singur. Ulterior, începi să îți dai seama că dacă te lași un pic și te deschizi, cumva ai șansa să explorezi mult mai mult".
Căutările de tip ”solo travel” sunt în creștere în România
Bogdan este freelancer și este de părere că vacanțele cu prietenii sunt mai greu de planificat. Așa că preferă să nu se lege la cap și, deși a ajuns până în America Latină, nu s-a simțit deloc singur.
Bogdan Gheorghiță, freelancer: ”În Portugalia, Lisabona, era fain, erau undeva la 25-30 de evenimente pe zi. Și acolo mi-am făcut mulți prieteni".
Și George, specialist în IT, a vizitat astfel peste 60 de țări. Consideră că i-ar fi greu să stea după un grup mai mare, în care fiecare vrea să facă altceva.
George Feder, călător solo: "Eu peste tot îmi printez hărți cu ce obiective sunt de văzut. Dacă apar și alții, mă pot bulversa, că e prea pe fugă, că e prea nu știu cum".
În ultimii ani, în România, căutările de tip "solo travel" pe platformele de turism sunt în creștere, spun cei de la Google.
Românii care călătoresc singuri preferă marile orașe europene
Ana Pădurariu, manager de comunicare Google România: "Încă din 2022 am văzut că nivelul de căutări a revenit la nivelul perioadei pre-pandemie, iar acum vedem deja o creștere cu 60 la sută față de 2019".
Excursioniștii trebuie să știe însă că pot avea costuri mai mari într-o vacanță de acest tip: o cameră single într-un hotel nu costă jumătate din valoarea unei camere duble, ci mai mult.
Există însă și oferte, mai ales în circuite unde chiar agențiile ofertează o cameră dublă și dacă turistul își asumă, poate, să împartă camera cu un necunoscut.
Traian Bădulescu, consultant în turism: ”Majoritatea sunt turiști tineri, până în 40-45 de ani, dar nu neapărat. Din ce în ce mai multe agenții au și turiști individuali".
Românii care preferă să pornească singuri la drum aleg în general marile orașe europene.