Romanii cu mult timp liber, dar bani mai putini, investesc bani in rulote. Cat costa o saptamana de vacanta pe patru roti
Cu mult timp liber la dispozitie si cu mai putini bani de dat pe la hoteluri, romanii care adora sa calatoreasca au inceput sa investeasca in casute pe patru roti.
La fel de adevarat este ca si proprietarii de campinguri le ofera conditii onorabile. Lucrul acesta il confirma si strainii care practica acest tip de turism, dar care se plang ca isi rup rulotele pe soselele noastre.
In ultimii doi ani, Bucovina s-a umplut de campinguri pentru rulote.
Aurel Husarciuc, proprietarul unei pensiuni: "Doar campingul nu e profitabil, dar fiind pe langa pensiune, se completeaza una cu alta. Sunt care stau in camping si mananca la pensiune. De la an la an creste cererea. Anul asta e pentru prima data cand am avut turisti romani cu rulote."
Gazdele povestesc ca in special strainilor le place sa doarma in rulota. Este si cazul unor familii din Venetia, care si-au propus sa vada toata Europa.
Carlo, turist din Venetia: "Noi suntem veniti din Italia. Am traversat Austria si Ungaria, apoi am ajuns aici dupa mii de kilometri. O sa stam aici trei zile. O sa vizitam manastirile."
Giorgio, turist din Italia: "Noi facem parte dintr-un convoi de rulote ce apartine de Maestre - Venetia. In anii trecuti au fost aici cativa prieteni, ne-au aratat niste filmulete si am venit si noi, sa vedem cum e in Romania."
Cei care ne tranziteaza tara au insa si nemultumiri justificate.
"Totul este bine, mai putin drumurile. Ele sunt dezastruoase. Drumul de la Sapanta pana aici este foarte rau. Se merge cu 50 de km/h", se plang cativa turisti.
La 15 kilometri de Cluj-Napoca, o alta familie si-a investit economiile in urma cu mai bine de 20 de ani intr-un camping. Oaspetii au aici inclusiv internet gratuit.
Karin Schulz, turist Germania: "Acolo sunt cutii cu curent si asa putem sa ne facem cafea. Este casa mea. Si toaletele sunt acolo aproape, dusurile la fel, sunt foarte curate."
Ianosi Atila, administrator camping: "Cand numarul turistilor este mare, se organizeaza excursii din Cheile Turzii, Salina Turda. De doi ani de zile au inceput si turistii romani. Anul trecut, 27% dintre turisti au fost romani din tara, o crestere fata de anii trecuti."
In Romania exista peste 100 de locuri de campare, insa numai un sfert se ridica la standarde internationale. In medie, pentru un sejur de 7 zile, doua persoane care vor sa isi petreaca concediul in rulota, vor plati in jur de 300 de lei, cu toate facilitatile incluse.