Romanii consuma creveti din strainatate, desi avem si noi, chiar mai gustosi. Cum se mancau garizii pe timpul lui Ceausescu


Ultimul update: Duminica 23 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 20 Aprilie 2017 18:44
Categorie: Stiri Turism

Putini stiu ca marea noastra ascunde o comoara foarte gustoasa: crevetii romanesti sunt la fel de gustosi ca cei din Mediterana sau din ocean.

Insa nu s-au gasit investitori care sa-i aduca pe mesele amatorilor de fructe de mare.

Si asta in ciuda faptului ca hipermarketurile sunt pline de creveti adusi din straintate, la preturi piperate.

Crevetii romanesti prinsi in Marea Neagra ajung in plasele pescarilor, dar nu si in farfuriile clientilor. Putini romani isi mai aduc aminte ca, pe vremuri, se vindeau vara, pe litoral, la orice colt de strada, fierti sau prajiti pe tabla, cu sare, in cornete din hartie de ziar.

Bucatar: "E foarte simplu, sunt pusi la fiert cu putina sare pentru a-si lua gustul, se lasa pana se inroseste si se scot ."

Crevetii nostri, carora li se mai spune si garizi, sunt mai gustosi, recunosc pescarii si bucatarii.

Potrivit cercetatorilor, crustaceele sunt o delicatesa culinara, cu un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Singurele locuri unde gasiti garizii romanesti sunt cateva cherhanale de la malul marii. Dar si aici stocurile sunt limitate! Cele mai multe crustacee vin pe pat de gheata din Grecia sau Italia la preturi piperate.

Cercetatorii romani de la Institutul National Grigore Antipa spun ca ecosistemul Marii Negre s-a refacut si, astfel, au aparut in numar mare si famiile de creveti. Aici traiesc trei specii, destul de asemanatoare ca infatisare.

Crevetii de piatra sunt intalniti cel mai des in sudul litoralului unde fundul marii este stancos. Cei de nisip prefera nordul litoralului, iar in apropiere de Gura Portitei pescarii prind crevetii de iarba.

Exemplarele mature, care se si pot gati, au in jur de 6 centimetri. Studiile au aratat ca litoralul romanesc poate deveni un loc prielnic pentru cei care vor sa investeasca in ferme de creveti autohtoni.

Matei, proprietar pescarie: "Au fost obisnuiti cu crustaceele din Grecia, care sunt mult mai mari, iar astea ale noastre le-am cam uitat. Noi incercam sa le aratam ce sunt, uneori sunt zile cand le dam din partea casei doar asa, sa le guste".

Pentru o portie de creveti adusi din import restaurantele cer intre 30 si 50 de lei, pe cand ai nostri costa doar 14 lei.

Vecinii bulgari au chiar un festival al crevetilor autohtoni si ne-au luat-o inainte si cu fermele de scoici, amenajate cu fonduri europene.
 

In Bucuresti se vor construi cel putin 3 hoteluri de lux, pentru turistii straini. Se investesc peste 50 de milioane de euro
In Bucuresti se vor construi cel putin 3 hoteluri de lux, pentru turistii straini. Se investesc peste 50 de milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
gara neptun
Gara din România unde angajații CFR te trimit la toaletă în pădure. ”Coborâți în boscheți”
Exercițiu de amploare al paramedicilor și scafandrilor, pe litoral. Ce i-au învățat pe turiști
Au venit la mare să se distreze, însă au dat vremea de toamnă. Ce fac turiștii pe litoral
Motivul pentru care mai multe persoane s-au urcat pe clădirea Teatrului Odeon. „Libertate”
Reacţia unor turişti australieni când gustă din "mâncarea săracului", la Sibiu
Cernobîl ar putea deveni obiectiv turistic. "Efectul exploziv" al seriei HBO
hotel la munte
Hotelierii de la munte au început să investească, pentru a atrage turişti şi vara
Spectacol impresionant cu avioane, la Constanța. Reacția unui copil când urcă într-un elicopter
Tabără de sculptură în loc de infrastructură, într-o localitate declarată recent stațiune
România, ţară de pensiuni şi hoteluri, dar fără campinguri. "Utilităţile te ucid"
Protest inedit la mare. Oamenii, furioși că n-au loc să facă plajă din cauza șezlongurilor
Un fotograf din Venezuela s-a mutat în România și ne promovează țara pe rețelele sociale