Romanii consuma creveti din strainatate, desi avem si noi, chiar mai gustosi. Cum se mancau garizii pe timpul lui Ceausescu
Putini stiu ca marea noastra ascunde o comoara foarte gustoasa: crevetii romanesti sunt la fel de gustosi ca cei din Mediterana sau din ocean.
Insa nu s-au gasit investitori care sa-i aduca pe mesele amatorilor de fructe de mare.
Si asta in ciuda faptului ca hipermarketurile sunt pline de creveti adusi din straintate, la preturi piperate.
Crevetii romanesti prinsi in Marea Neagra ajung in plasele pescarilor, dar nu si in farfuriile clientilor. Putini romani isi mai aduc aminte ca, pe vremuri, se vindeau vara, pe litoral, la orice colt de strada, fierti sau prajiti pe tabla, cu sare, in cornete din hartie de ziar.
Bucatar: "E foarte simplu, sunt pusi la fiert cu putina sare pentru a-si lua gustul, se lasa pana se inroseste si se scot ."
Crevetii nostri, carora li se mai spune si garizi, sunt mai gustosi, recunosc pescarii si bucatarii.
Potrivit cercetatorilor, crustaceele sunt o delicatesa culinara, cu un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Singurele locuri unde gasiti garizii romanesti sunt cateva cherhanale de la malul marii. Dar si aici stocurile sunt limitate! Cele mai multe crustacee vin pe pat de gheata din Grecia sau Italia la preturi piperate.
Cercetatorii romani de la Institutul National Grigore Antipa spun ca ecosistemul Marii Negre s-a refacut si, astfel, au aparut in numar mare si famiile de creveti. Aici traiesc trei specii, destul de asemanatoare ca infatisare.
Crevetii de piatra sunt intalniti cel mai des in sudul litoralului unde fundul marii este stancos. Cei de nisip prefera nordul litoralului, iar in apropiere de Gura Portitei pescarii prind crevetii de iarba.
Exemplarele mature, care se si pot gati, au in jur de 6 centimetri. Studiile au aratat ca litoralul romanesc poate deveni un loc prielnic pentru cei care vor sa investeasca in ferme de creveti autohtoni.
Matei, proprietar pescarie: "Au fost obisnuiti cu crustaceele din Grecia, care sunt mult mai mari, iar astea ale noastre le-am cam uitat. Noi incercam sa le aratam ce sunt, uneori sunt zile cand le dam din partea casei doar asa, sa le guste".
Pentru o portie de creveti adusi din import restaurantele cer intre 30 si 50 de lei, pe cand ai nostri costa doar 14 lei.
Vecinii bulgari au chiar un festival al crevetilor autohtoni si ne-au luat-o inainte si cu fermele de scoici, amenajate cu fonduri europene.