Risipă de zeci de milioane de euro. În plin sezon, mai multe pârtii din ţară sunt închise

Dată publicare: 09-01-2018 19:03
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Turiştii nu au unde să schieze din cauza autorităţilor nepăsătoare, care nu au fost capabile să aibă grijă de lucrări, deşi au cheltuit zeci de milioane de euro.

De pildă, Transalpina, unul dintre cele mai mari domenii schiabile de la noi, este închis în această iarnă pentru că primăria nu a găsit nici până acum un administrator pentru toate pârtiile.

Construcţia resortului de schi din Transalpina, care cuprinde peste 80 de kilometri de părtii, ce ajung până la 2.100 de metri altitudine, a început în 2011.

Ministerul Turismului a investit 30 de milioane de euro şi un an mai târziutdomeniul schiabil a fost dat în folosinţă. Timp de 5 sezoane au fost 300 de mii de turişti, care au lăsat miliarde de lei. Iarna aceasta însă, totul a rămas închis. Contractul cu administratorul vechi a expirat şi primăria nu l-a prelungit. Nici până acum nu a găsit un alt administrator.

DAN FAUR, constructor şi fost administrator al domeniului schiabil Transalpina: "N-au făcut nimic, n-au făcut nimic o vară întreagă, eu am avertizat. S-au jucat cu licitaţia, ba o fac, ba n-o fac şi au ajuns în situaţia asta ingrată, de bătaie de joc în primul rând pentru turişti, ca forţa şi dezvoltarea în final o dau turiştii şi satisfacţia turistului."

Acest rai al pasionaţilor de schi se afla la 135 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi 150 de kilometri de Sibiu. Locuri de cazare sunt în Vidra sau Obârşia Lotrului, aflate la mai puţin de 10 kilometri de domeniul schiabil.

Mai departe, la 30 de kilometri, sunt pensiuni şi în Voineasa sau Petroşani. Preţurile pentru cazare pornesc de la 100 de lei, pentru o cameră dublă cu mic dejun. Doar ca multe cabane şi pensiuni sunt acum goale.

Şi pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc este un eşec. În 2009, Ministerul Dezvoltării şi Turismului a alocat 15 milioane de euro pentru construirea ei. În 2012 a fost finalizata în proporţie de 80%, cu 10 milioane de euro. Tot atunci, Ministerul a anunţat că nu mai dă restul banilor, iar lucrările au fost oprite. 

În 2016, autorităţile locale au primit 4 milioane de euro, iar constructorul şi-a continuat treaba. Acum însă aşteaptă ultimul milion de euro, ca să omologheze tot proiectul.

Odată dată în folosinţă, pârtia ar putea revitaliza turismul în zonă.


VIDEO PROTVPLUS.RO