Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu
De luni, Sibiu a devenit oficial regiune gastronomică europeană, iar evenimentul a fost sărbătorit la înălţime, la 2000 de metri altitudine.
La hotelul de gheaţă de la Bălea Lac, turişti români, dar şi străini, s-au putut delecta la cină cu preparate speciale: păstrăv marinat cu spumă de rozmarin şi pesto de brad sau cerb sălbatic cu piure de sfeclă şi prune afumate.
Hotelul de gheaţă de la Bălea Lac s-a transformat preţ de câteva ore într-o bucătărie unde oaspeţii au putut să admire măiestria chefilor. Cei opt bucătari prezenţi la eveniment au împărtăşit din secretele pregătirii bucatelor pentru cină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Zărnescu, chef, bucătăria moleculară: "Această spumă este făcută dintr-un sos diluat, cu ingredientul care vrem să coloreze spuma. Ducem undeva la 60 de grade unde îl amestecăm cu lecitina, avem şi rozmarin, pătrunjel şi mărar. Ca să inducem în asociere cu păstrăvul, gustul apropiat de natură."
Nu au lipsit nici preparatele tradiţionale româneşti.
Dan Lihăt, chef: "Avem un berbecuţ făcut la proţap, timp de 5-6 ore, băiţuit, vă daţi seamna că afară la frigul care este a ieşit foarte bun. O să ajungă pentru toată lumea şi cred ca o să şi rămână."
Turiştii s au declarat cuceriţi atât de mâncare, cât şi de priveliştile din munţii Făgăraş.
Turist din Finlanda: "Îmi place mâncarea romanescă, în special cârnaţii. Mâncarea e mereu o cale bună de a atrage turiştii."
Turista din Germania: "Când am spus prietenilor că voi călători prin România, mi-au spus că e musai să încerc atâtea preparate! Mâncarea e atât de delicioasă!"
Reprezentanţii fostelor regiuni gastronomice europene ne-au lăudat şi ne-au dat câteva sfaturi despre cum am putea să ne promovăm mai bine bucătăria noastră.
Diane Dodd, preşedinta Insitutului de Gastronomie Cultura Arte şi Turism: "Toată lumea din seara asta va intra pe reteel de socializare, for poştă pe Instagram, ce publiciaite mai bună aţi vrea decât să fiţi peste tot în aceste reţele de socializare. În principiu iubitori de mâncare care au urmăritori care la rândul lor iubesc mâncarea. Cred va fi o perioadă interesantă pentru Sibiu. E doar începutul călătoriei".
Elaine Donhue, reprezentantul Regiunii Gastronomice Europene din Galway, Irlanda: "Sfatul pe care îl dau Sibiului, e să promoveze autenticiatea României şi mâncărurile fabuloase pe care le are de oferit şi să fiţi siguri că Europa ştie totul despre Sibiu. Dacă vă gândiţi că un turist învăţa despre cultura prin mâncare, toată lumea mănâncă de 3 ori pe zi, aşa că e foarte uşor să legi turismul şi turiştii. Unii caută aventura sau nu, dar de mâncat, mănâncă toată lumea."
Ramon Castane, reprezentant Regiune Gastronomică Catalunya: "E o oportunitate incredibilă de a lucra împreună, de a aduce laolaltă fermierii, agricultorii, producătorii, restaurantele, chefii şi sectorul turistic."
Programul "Regiune Gastronomică Europeană" a ajuns la a 4 a ediţie şi până acum 9 regiuni au primit această titulatură. În 2019, Sibiul împarte titlul cu regiunea Egeea de Sud din Grecia.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!