Reacţia unor turişti veniţi în Sibiu când primesc un desert din cânepă

×
Codul embed a fost copiat

Conceptul de "Slow Food" nu este unul nou la noi în țară, dar, din păcate, mulți uită să gătească și să savureze mâncarea făcută din ingredinete simple, procurate din propriile gospodării.

Și cum putem învăța mai simplu acest lucru dacă nu pornind la pas prin gospodării, unde putem afla cum se obțin produsele și le putem și gustă. O astfel de călătorie este organizată la muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului.

Ajunşi în această gospodărie originară din Răşinari, vizitatorii au fost întâmpinaţi cu bunătăţi greu de refuzat.

"Am făcut nişte jumări de oaie ca pe vremuri. Topeau seul pentru lumânări şi rămâneau jumările. Se asezonau cu brânză sărată de oaie, jumările sunt grase, merg foarte bine”, explică un bucătar.

Îndrăgostiţii de experienţe culinare s-au oprit şi la o casă taranesca din Sebeşul de Jos. Oamenii au gustat miere de albine şi un desert din cânepă cu miere şi viorele. Plimbarea a continuat şi au ajuns la o stână, unde au învăţat cum se închega brânza.

Citește și
mancare spital
În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață

Oaspeţii au păşit şi într-o gospodărie săsească, unde, pe vremuri, se producea vin. Şi, pentru că experienţa să fie completă, oamenii au primit o lecţie despre răsaduri.

Cristian Cismaru, organizator turului: “Ideea unui tur gastronomic a apărut cumva din dorinţa de a arăta oamenilor că poţi să înţelegi mâncarea şi vizitând nişte case tradiţionale în care să înţelegi cum funcţiona producţia mâncării.”

La acest tur puteţi participa în fiecare weekend - până în luna octombrie. Bazele conceptului de slowfood s-au pus în 1986 în Italia. Acum ideea este răspândită în peste 150 de tari. La noi exista 13 astfel de comunităţi locale care sprijină micii producători.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Clujenii, uimiți cu preparatele ciudate de la un târg de invenții culinare
Clujenii, uimiți cu preparatele ciudate de la un târg de invenții culinare

Când vrei să impresionezi papilele gustative, te limitează doar imaginaţia. O demonstrează zilele acestea un târg de profil din Cluj.

În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață
În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață

Un pacient internat într-un spital din România primeşte hrană în valoare de 10 lei, bani pe care statul îi considera suficienţi.

Un restaurant din Timișoara taxează clienții dacă lasă mâncare în farfurie. OPC a dat amenzi în oraș
Un restaurant din Timișoara taxează clienții dacă lasă mâncare în farfurie. OPC a dat amenzi în oraș

Dezastru în mai multe restaurante din zona centrală a Timisoarei, unde inspectorii OPC au suspendat activitatea pentru mizeria găsită în bucătării. S-au dat şi amenzi, în total 50.000 de lei, pentru condiitiile găsite acolo.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.

 

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.