Proiectul care readuce la viata 16 cetati romane pe tarmul Marii Negre. Investitia la care ne-am unit fortele cu Bulgaria
Turistii care vor merge la vara pe tarmul Marii Negre vor avea parte de o surpriza.
Specialistii Muzeului de Istorie si Arheologie din Constanta si-au unit fortele cu cercetatorii bulgari si au pus la punct un proiect prin care readuc la viata 16 cetati romane.
Gratie tehnologiei 3D, oricine se va putea plimba in voie pe vechile alei ale fortaretelor fara sa fie nevoit sa plece de pe plaja - va avea nevoie doar de ajutorul telefonului mobil sau al tabletei.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cetatile Tomis, Histria, Callatis, Carsium, Ulmetum, Capidava, Sacidava si Tropaeum Traiani au fost fotografiate si scanate in format 3D. Odata cu ele, alte opt cetati romane, din Bulgaria, au fost cartografiate, iar imaginile vor fi prelucrate si incarcate pe o platforma online.
Muzeograf: "O galerie ce cuprinde imaginile aeriene realizate cu dronele dar si fotografii de la sol. Daca vom accesa fiecare sit in parte vom vedea descrierea istorica. Acest text este disponibil in limba engleza, accesibila turistilor straini."
In general, turistii romani care ajung pe litoral nu obisnuiesc sa renunte la o zi de plaja in favoarea unei excursii la vechile cetati din Dobrogea, desi cele mai multe au fost restaurate. In schimb, strainii abia asteapta sa ne cunoasca istoria, spun cercetatorii. Cu ajutorul tehnolgiei, vizita va fi la doar un click distanta.
Relaxati, direct de pe sezlong, cu ajutorul telefonului mobil sau al tabletei, turistii se vor putea putea plimba virtual prin mai importante cetati antice de la malul marii. Piesele de muzeu vor putea fi admirate gratie tehnologiei 3D.
Muzeograf: "O singura vizita, pot vedea ce este mai frumos in aceasta zona de granita, din punct de vedere istoric. Vor afla mai multe despre muzeul nostru si astfel poate vor fi interesati sa vina sa vada cele 8 situri arheologice."
Mai mult, prin intermediul aplicatiei, pasionatii de istorie vor putea cumpara replici 3D ale diferitelor exponate aflate in Muzeul de Istorie din Constanta.
Proiectul a fost demarat in urma cu doi ani, iar investitia se ridica la 500.000 de euro, bani europeni.