Europenii vor sa aloce milioane de euro pentru renovarea palatelor de la Marea Neagra. Ce trebuie sa faca proprietarii
Istoria si traditia oraselor de la Marea Neagra i-au convins pe europeni sa aloce milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru renovarea vilelor si palatelor vechi.
Este sansa pe care Constranta si Mangalia trebuie sa o fructifice pentru transformarea care sa aduca tot mai multi turisti straini iubitori de istorie si arhitectura.
Proprietarii unor astfel de cladiri au mare nevoie de ajutor de la Guvern pentru a face proiecte eligibile si asta pentru ca trebuie sa se asocieze cu bulgari, turci sau greci pentru a obtine banii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Casa Brusalis, ridicata in 1881, este una dintre putinele cladiri din vechiul oras, care au rezistat timpului, iar au avut sansa sa renasca din propria cenusa.
O familie a decis sa o transforme intr-un boutique hotel, cu parfum de epoca. Nu a fost usor. Proprietarii au incercat sa acceseze fonduri europene, dar atunci nu erau disponibile, asa ca s-au ales cu doua credite bancare consistente.
Restaurarea cladirii a durat aproape 4 ani. Iubitori de arta, proprietarii au incercat sa respecte intocmai planurile originale ale casei. Imobilul a apartinut unei instarite familii de greci, Brusalis, care de altfel a ridicat si biserica elena din Mangalia.
Din pacate, in zona Pietei Ovidiu, zeci de astfel de bijuterii arhitecturale se degradeaza pe zi ce trece, desi ar putea reda farmecul balcanic al orasului.
"Palatul Şuţu", infipt parca in coasta litoralului si cu o vedere unica spre mare, "Hotel Intim" sau Blocul interbelic al comunitatii evreiesti sunt doar cateva dintre aceste comori.
Sansa restaurarii cladirilor istorice ar putea veni de la Bruxelles. Prin Programul Operational Comun "Bazinul Marii Negre", milioane de euro pot ajunge la noi cu conditia asocierii intre proprietarii din mai multe tari.
Sevil Shaidehh, ministrul Dezvoltarii Regionale: "In conditiile in care beneficiarii trebuie sa fie unul din Romania si 2 din tarile partenere, nu poate sa aplice doar municipiul Constanta si sa ia un proiect de un milion de euro, nu, minim 3 parteneri".
Conform Programului, un astfel de proiect poate primi pana la 1,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Proprietarul nu trebuie sa vina decat cu 8% din nota finala de plata pentru restaurarea unei cladiri.
Degeaba au proprietari din Romania la dispozitie milioane de euro pentru ca ei nu pot cere acesti bani. Sunt obligati sa caute alti doi parteneri din orase din Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Moldova, Georgia si Armenia.
Aici ar trebui autoritatile din tara noastra sa se implice si sa faca eforturi alaturi de partenerii straini sa identifice proprietari cu care se pot asocia. Iar timpul nu tine deloc cu proprietarii de case si nici cu cladirile, unele aflate deja in stare de degradare.
Termenul limita de depunere a cererilor este 31 mai 2017, iar astazi nu este gata nici macar ghidul de consultare.