Praga in prag de sarbatori! Orasul este la o aruncatura de bat de noi si are toate ingredientele pentru o vacanta memorabila
Sarbatorile de iarna bat la usa, la fel si ofertele pentru destinatii turistice. Dintre toate ne aruncam un ochi asupra Pragai si vedem cum stie sa faca fata capitala Cehiei cerintelor celor mai pretentiosi turisti.
Pentru cei care cauta o destinatie pentru sarbatori inafara tarii, dar totusi aproape de casa, si care au bifat deja Budapesta si Viena, e timpul sa sara la pasul numarul trei: Praga. E un drum ce poate fi facut cu masina, ce-i drept cu o escala pe undeva pe la unguri, dar e de recomandat varianta cu avionul. Zborul in perioada Revelionului costa undeva pe la 200 de euro, iar o camera de hotel intr-o zona centrala sare de 100 de euro.
Orasul are o arhitectura preponderent gotica, cu influente din Romanesque, Renascentism si Rococo, iar centrul este plin de case vechi cu fatade frumos impodobite de basoreliefuri.
Temperaturile se invart pe la minus un grad, iar zapada nu lipseste niciodata de pe strazile pietruite si de pe acoperisurile cu cosuri fumegande. Cu stadute relativ mici si o populatie de sub 1.3 milioane de locuitori, capitala are un aer intim. O poti descoperi luandu-o la pas catre urmatoarele obiective:
Podul Carol
Incepe vizita acolo cu o promenada pe Podul Carol, poreclit si Podul cu Statui datorita sculpturilor cu care se termina fiecare picior al constructiei. A fost inceput in 1357 de Carol al IV-lea si terminat in secolul urmator de Carol al V-lea. Cand te uiti peste parapet vei vedea curgand pe sub picioarele tale raul Vltava, cel mai lung din Cehia.
Piata centrala si Ceasul astronomic
Inima acestui oras, Piata centrala, poate fi gasita cu mare usurinta deoarece este cea mai populara atractie turistica. Pe unul dintre peretii cladirii vechii primarii vei zari Ceasul Astronomic, cel mai vechi orologiu din lume care inca functioneaza, el fiind construit in 1410. Prin oras circula o legenda potrivit careia cel care l-a reparat in 1490 ar fi ramas fara ochi pentru a nu mai crea vreodata o asemenea capodopera. In aceeasi piata se afla si Biserica Sfantul Nicolae, un impozant monument dedicat filosofului si preotului crestin Jan Hus, dar si principalul targ de Craciun din Praga.
Cetatea din Praga
Candva castelul regilor Boemiei, asezarea care dateaza inca din secolul al IX-lea este in prezent muzeu, loc de pastrare a Bijuteriilor Coroanei si resedinta oficiala a presedintelui Cehiei. Cea mai impozanta cladire din intreg complexul este Catedrala romano-catolica Sfantul Vitus, in stil Gotic, construita in secolul la XIV-lea.
Cristaluri de Boemia
Intreaga Cehie este faimoasa pentru cristalurile de Boemia, o marca inregistrata a regiunii cu acelasi nume. Cristalul se deosebeste de sticla prin faptul ca in procesul de fabricatie calciul este inlocuit de plumb. Pentru a putea primi calificativul de cristal, un produs trebuie sa aiba in component minimum 24% oxid de plumb (PbO). Bugetul si spatiul liber din bagaj sunt singurele doua lucruri care ar putea sa te limiteze atunci cand vrei sa cumperi astfel de bibelouri, pentru ca in rest oferta este extrem de variata.
Bitter - Becherovka
Ne incalzim dupa atata umblat cu un pahar de bitter, un lichior ce are la baza plante si ierburi, cu gust dulce-amarui sau acru-amarui, care initial in multe cazuri era folosit ca medicament. Acest tip de alcool deoarece, pe langa numeroasele tipuri de bere, este specific Cehiei. Becherovka este un bitter produs in regiunea Karlovy Vary, cu 38% alcool care se serveste sec, ori cu apa tonica. Are note de ghimbir si scotisoara, iar o dusca din aceasta licoare garantat iti va pune sangele-n miscare.
Galustele cehesti
Cehia este renumita pentru multe feluri de mancare pe baza de carne, dar am decis sa iti vorbesc despre un preparat care rareori constituie piesa de rezistenta a farfuriei: galustele. Sunt de mai multe feluri: pe baza de paine sau cartofi, fierte, ori prajite si merg ca unse alaturi de carne si varza murata. Atat de faimoase sunt incat cehii le mananca si la desert, umplute cu prune, ori alte fructe, exact ca la noi.